Laatste update: 4 mei 10.40 uur
De avondklok is op 28 april 2021 afgelopen. Het onderstaande bericht is dan ook niet meer van toepassing.
De avondklok wordt verlengd en geldt per 31 maart 2021 vanaf 22.00 uur (een uurtje later dus) en duurt tot 4.30 uur in de ochtend. De maatregel geldt vooralsnog tot en met 15 mei 2021.
In het besluit zijn enkele uitzonderingen opgenomen, onder andere voor het verlenen van dringende (medische) hulp, mantelzorg, werk en de hond aangelijnd uitlaten. Informatie van de Rijksoverheid:
U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:
- Bij een calamiteit.
- Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
- Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
- Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
- Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
- Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
- Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
Dit betekent het volgende:
- Vrijgevestigden hebben geen werkgever en kunnen dus niet van een werkgeversverklaring avondklok gebruik maken. Er is wel een eigen verklaring avondklok beschikbaar gesteld door de overheid. Let op: naast de eigen verklaring heeft u ook een werkgeversverklaring avondklok nodig! In de Q&A van de overheid staat het volgende voorbeeld:
Ik ben zzp’er en moet tijdens de avondklok op straat zijn voor mijn werk. Wat moet ik doen/bij me hebben?
Als zzp’er heeft u een Eigen verklaring Avondklok op zak. Daarnaast heeft u een Werkgeversverklaring Avondklok bij zich die u zelf invult. Daarin neemt u ook de (bedrijfs)naam en contactgegevens van uw opdrachtgever op. Als u geen opdrachtgever heeft vult u uw eigen bedrijf in. Dit geldt ook voor bezorgers die zzp’er zijn voor een bezorgdienst zoals Uber eat, DHL en Post NL. De zzp’er kan dus de eigen werkgeversverklaring invullen en tekenen. Bij uitzendkrachten zal de inlener moeten invullen en tekenen. Overweeg altijd of de werkzaamheden echt in de avond of nacht moeten worden uitgevoerd.
- Moet u tussen 21.00 uur (vanaf 31 maart: na 22.00 uur) en 4.30 uur naar een patiënt die dringend hulp nodig heeft? Zorg dat u de ingevulde eigen verklaring avondklok en de ingevulde werkgeversverklaring avondklok beide bij u draagt (digitaal of op papier).
- Heeft u een behandelafspraak met patiënt(en) op de praktijk en kan/kunnen de patiënt(en) niet voor 21.00 uur (vanaf 31 maart: na 22.00 uur) thuis zijn? Het ministerie van VWS geeft aan dat zij een beroep doen op zorgprofessionals om terughoudend om te gaan met het verlenen van zorg na 21.00 uur (vanaf 31 maart: na 22.00 uur), zodat er zo min mogelijk mensen de deur uit hoeven. Mensen mogen alleen voor noodzakelijke medische zorg die niet op een ander tijdstip gegeven kan worden na 21.00 uur op straat (vanaf 31 maart: na 22.00 uur). Dus: kan het anders, doe het dan ook anders. Pas uw behandeltijden aan of kies voor beeldbellen. Kan het beslist niet anders, dan kan patiënt in uitzonderingssituaties een eigen verklaring avondklok invullen en meenemen.
- Verstrek geen verklaringen aan patiënten of mantelzorgers waarin u stelt dat zij tussen 21.00 uur (vanaf 31 maart: na 22.00 uur) en 4.30 uur op straat mogen zijn. Patiënten die dringend hulp nodig hebben, mogen in geval van crisis/calamiteit naar buiten, liefst met de ingevulde eigen verklaring avondklok. Verwijs mantelzorgers naar de website van de Rijksoverheid en naar de website mantelzorg.nl. Mantelzorgers hebben ook een ingevulde eigen verklaring nodig.
Meer lezen over behandelen in coronatijd, de richtlijn ggz en corona, et cetera? Bekijk het LVVP-coronadossier.
Ook interessant
Laatste kans: vul de leden-enquête in over al dan niet contracteren en corona
De LVVP wil graag weten of en hoe de leden contracteren en hoe corona uw praktijkvoering beïnvloedt.
Lees meerDoe mee aan twee onderzoeken naar contractering in de ggz
Uw aandacht gevraagd voor de jaarlijkse monitor van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de LVVP-leden-enquê
Lees meer