Een goed epd is onmisbaar!

Een goed epd is onmisbaar!

14-01-2021 Print

Een goed epd is onmisbaar. Zeker als op 1 januari 2021 het zorgprestatiemodel wordt ingevoerd kunt u niet meer zonder! Maar voor veel epd’s is er meer nieuws. VIPP voor vrijgevestigden is een subsidieregeling die het mogelijk maakt dat online toepassingen in de zorg beter op elkaar aansluiten en dat professionals digitaal informatie met hun patiënten kunnen uitwisselen. Eind 2020 is een belangrijke stap in de ontwikkeling hiervan gezet: de overeenkomsten met de softwareleveranciers zijn gesloten; het startsein voor de realisatie van de VIPP-regeling in 2021. Het ministerie van VWS is initiatiefnemer van dit proces, de LVVP is een belangrijke trekker.

De betrokken partijen zijn het erover eens dat dit de meest complexe VIPP-regeling is, maar ook de meest efficiënte. Ook is er veel waardering voor de opzet van de regeling en voor de werkwijze. De komende maanden zullen we u verder informeren wat dit voor u kan betekenen.

Wat is VG VIPP?
In juli 2020 is de subsidieregeling ‘versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en ggz-vrijgevestigde professional’, kortweg VG VIPP genoemd, gepubliceerd in de Staatscourant. Deze subsidieregeling helpt softwareleveranciers van epd’s om digitale inzage mogelijk te maken, zodat vrijgevestigde ggz-professionals makkelijker kunnen voldoen aan de regels die per 1 juli 2020 gelden. De subsidieregeling is dus een stimulans voor softwareleveranciers om benodigde aanpassingen in hun elektronisch patiëntendossier (epd) door te voeren.

Uitvoering VIPP-traject
Het VIPP-traject wordt begeleid door een programmabureau (uitgevoerd door accountantsbureau BDO), die onder andere de planning en de communicatie regelt. Voor meer informatie, zie de website van VG VIPP. Onderdeel van het traject is een stichting die de subsidie verdeelt over de verschillende softwareleveranciers die hieraan meedoen. Deze stichting is opgericht door de LVVP en is aangevuld met de NVvP (psychiaters) en een derde onafhankelijke bestuurder.

Een goed epd is onmisbaar!
De aangehaakte softwareleveranciers zullen zich in 2021 bezighouden met de technische realisatie van VIPP in hun softwarepakketten. We zullen u als vrijgevestigde in ggz de komende periode meenemen in de ontwikkelingen en u informeren over de voordelen van het werken met een epd dat is aangesloten bij VG VIPP. We vinden het belangrijk dat u als vrijgevestigde ggz-professional uw aandacht vooral bij uw patiënten kunt houden en daarom willen we het u zo makkelijk mogelijk maken. Een goed epd is onmisbaar bij de juiste afhandeling van declaraties. Zeker als op 1 januari 2022 het zorgprestatiemodel wordt ingevoerd; dan kunt u niet meer zonder!

Webinars over wat VIPP voor u betekent
Om u te informeren over VIPP worden de komende periode voor u onder andere verschillende webinars georganiseerd. Houd onze nieuwsbrieven in de gaten voor de aankondiging!

Ook interessant

Het zorgprestatiemodel: zorg dat u voorbereid bent!

Op 1 januari 2022 wordt het nieuwe zorgprestatiemodel ingevoerd. Er wordt in de ggz dan niet meer gewerkt met

Lees meer

Geen voorrang bij vaccinatie tegen corona

Alleen voorrang voor patienten en medewerkers in de acute/crisis-ggz en instellingen voor ernstige psychiatrie

Lees meer