LVVP besluit veldafspraken zorgprestatiemodel niet te ondertekenen

LVVP besluit veldafspraken zorgprestatiemodel niet te ondertekenen

04-11-2021 Print

De LVVP heeft besloten om niet de veldafspraken over het zorgprestatiemodel te tekenen. Dit betekent niet dat we niet inhoudelijk achter de veldafspraken staan. Het betekent wel dat de LVVP zich grote zorgen maakt over hoe de contractering door verzekeraars op dit moment verloopt. Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten worden in de contracten geconfronteerd met hoge tariefafslagen en omzetplafonds die vaak de helft zijn van de realisatie in 2020. 

Verkapte bezuinigingsoperatie
Tot voor kort waren wij van mening dat het zorgprestatiemodel en de afspraken daaromtrent los stonden van de contractering. Inmiddels zien wij dat de zorgverzekeraars het zorgprestatiemodel aangrijpen als een verkapte bezuinigingsoperatie. Het is deze houding en dit gedrag van zorgverzekeraars die ons dwingt om een en ander wel met elkaar te verbinden. Het is voor vrijgevestigden in de ggz van het allergrootste belang dat er financiële zekerheid komt voor de nabije toekomst. We kunnen niet genoeg benadrukken dat met de huidige contracten veel praktijken in hun voortbestaan worden bedreigd. Wij zijn het punt van vragen voorbij en eisen van verzekeraars, NZa en VWS dat hier op korte termijn een antwoord op komt. Tot die tijd zullen wij de veldafspraken niet tekenen.

Wat zijn de veldafspraken?
Vanaf 1 januari 2022 geldt het zorgprestatiemodel als bekostiging voor de ggz en fz. Het zorgprestatiemodel bestaat uit door de NZa vastgestelde prestaties, tarieven en regelgeving. Daarnaast werken partijen aan een aantal zogenaamde veldafspraken: deze afspraken hebben tot doel om de bekostiging zo goed mogelijk te laten werken. De afspraken gaan over allerlei aspecten van het zorgprestatiemodel, zoals de verwijsafspraken, de prestaties en settings, beroepen, zorgvraagtypering, verantwoording en controle, gepast gebruik en overgangsafspraken.

Ook interessant

‘Ik ben hartstikke trots op onze groeiende club’

Bijna twintig jaar was hij werkzaam in de ggz. Hoe heeft hij die enerverende jaren ervaren?

Lees meer

LVVP onderneemt stappen tegen hoge tariefafslagen en lage omzetplafonds

Bij de LVVP staat de telefoon roodgloeiend en puilen de mailboxen uit met vragen en berichten van boze en bezo

Lees meer