Wees alert op de beveiliging van uw computersystemen

Wees alert op de beveiliging van uw computersystemen

03-03-2022 Print

NOS.nl meldt vandaag, op donderdag 3 maart 2022, op basis van de Volkskrant , dat een eenheid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe routers van Nederlandse particulieren en kleine en middelgrote bedrijven gehackt heeft. Wees daarom alert op de beveiliging van uw systemen.

Phishing
Hackers kunnen voornamelijk via phishing toegang krijgen tot computersystemen: met een e-mailbericht kan een (onzichtbaar) attachment meegestuurd worden, of een mailbericht kan een link bevatten die, wanneer erop geklikt wordt, de achterdeur van de router open zet voor indringers.

Malware
Op die manier wordt malware op de computersystemen geïnstalleerd. Deze malware kan de router en het hele computersysteem uitschakelen, wissen en kapotmaken waardoor het niet meer bruikbaar is. Ook kan door malware een zogenaamd botnet gecreëerd worden, waarmee een netwerk gevormd wordt met andere geïnfecteerde systemen die samen weer andere computersystemen kraken.

Wijzig de routerinstellingen van uw provider niet
Is dit te herkennen? En zo ja, hoe? Dat is op dit moment nog niet bekend. Vooralsnog is het advies is om niet te ‘knutselen’ aan de instellingen van uw router – bijvoorbeeld een instelling aanpassen omdat uw kind een bepaalde game wil spelen. Dit maakt het systeem kwetsbaar. Zorg er dus voor dat u de instellingen van uw provider niet aanpast. Daarmee verkleint u de kans op hacks. Het is echter geen garantie dat er niks mis kan gaan.

Wijzig de standaard wachtwoordgegevens wel!
Een hacker probeert altijd eerst in te loggen op de router/modem met de bekende standaard fabrieksinstellingen van wachtwoordcombinaties. Wijzig deze instellingen wel altijd! Hier vindt u een lijst met standaard gebruikersnamen/wachtwoorden. Staat uw combinatie er (gedeeltelijk) tussen? Wijzig deze dan.

Blijf alert
Blijf dus vooral alert: gooi mailberichten die u niet vertrouwt meteen weg en klik niet op links naar veelbelovende aanbiedingen waarvoor geldt ‘te mooi om waar te zijn’.

 

Ook interessant

LVVP-poll: wat betekent planning = realisatie?

Wat plant u dan precies? En wat registreert u dan? Ga na de poll en maak een keuze uit de ...

Lees meer

Schrijf u nu in voor het LVVP-congres Zorg voor de toekomst

Met de nieuwe versoepelingen in zicht is de kans heel groot dat het congres fysiek kan doorgaan!

Lees meer