Over de LVVP

Opleideling in loondienst of zelfstandig?

Opleideling in loondienst of zelfstandig?

23-07-2020 Print

Gaat u een arbeidsrelatie aan met een opleideling, dan raden wij u aan om te kiezen voor loondienst en hiervoor een arbeidsovereenkomst op te stellen.

In een recentelijk bericht geeft de Belastingdienst aan dat er geen zekerheid is dat overeenkomsten van opdracht met opleidelingen geen gevolgen hebben voor loonheffingen. Elders in het bericht wordt opgemerkt, dat in de nu gehanteerde overeenkomsten alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst gezien worden. Voor nieuwe en bestaande arbeidsrelaties is het van belang hier rekening mee te houden.

Om onder de huidige wetgeving zekerheid te hebben over de zelfstandigheid van de medewerker, zijn twee dingen nodig:

  • een goedgekeurde modelovereenkomst;
  • er moet conform de inhoud van die overeenkomst gehandeld worden.

 

Alleen dan is er geen arbeidsovereenkomst (loondienst) met die medewerker en alleen dan is er zekerheid dat die arbeidsrelatie geen gevolgen heeft voor de loonheffingen.

Voor opleidelingen is er geen goedgekeurde modelovereenkomst beschikbaar. U heeft dus vooraf geen zekerheid dat de arbeidsverhouding die u met de opleideling aangaat, ook daadwerkelijk als ‘niet in loondienst’ aangemerkt zal worden. Gaat u een arbeidsrelatie aan met een opleideling, dan raden wij u dus aan om te kiezen voor loondienst en hiervoor een arbeidsovereenkomst op te stellen.

Ook voor bestaande opdrachtgevers die een niet-goedgekeurde overeenkomst gebruiken, is er dus geen zekerheid over de status van de opleideling. Zij kunnen geconfronteerd worden met naheffingen en boetes. De Belastingdienst heeft de handhaving echter opgeschort tot 1 januari 2021. Tot die datum worden er geen naheffingen of boetes opgelegd als achteraf blijkt dat toch sprake is van schijnzelfstandigheid, maar niet van kwaadwillendheid. Als de Belastingdienst oordeelt dat de opdrachtgever een arbeidsrelatie bewust niet juist heeft gekwalificeerd, kan de dienst de opdrachtgever aanwijzingen geven. Als die aanwijzingen niet opgevolgd worden, kan er handhavend opgetreden worden. Dat geldt ook als er van opzet sprake is. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Ook interessant

LVVP zegt vertrouwen op in werkgroep Stimuleren contracteren

In het hoofdlijnenakkoord voor de ggz 2019-2022 is afgesproken dat contracten met zorgverzekeraars inhoudelijk aantrekkelijker moeten worden om zodoende de ...

Lees meer

NZa: geestelijke gezondheidszorg weer naar normale niveau

De geestelijke gezondheidszorg en de medisch-specialistische zorg koersen af op een nieuwe normale situatie, aldus de NZa. Niet alle zorg ...

Lees meer