Over de LVVP

‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!

‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!

07-06-2018 Print

Praten over je depressie, dat doen de meeste mensen niet zo gauw. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is het ministerie van VWS de nieuwe campagne rond depressie gestart. De nadruk ligt op het bieden van concrete handvatten en ideeën over hoe mensen dit gesprek aan kunnen gaan.

Taboe op praten over depressie

Met de nieuwe campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!’ wil het ministerie van VWS depressie bespreekbaar maken. In Nederland lijden ruim 800.000 mensen aan een depressie. Uit een peiling van het ministerie van VWS bleek dat jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten. De overgrote meerderheid vindt het echter lastig om zelf het gesprek te beginnen. Ook vrienden en familie vermijden het onderwerp vaak, omdat ze bang zijn de ander te kwetsen.

 

Concrete handvatten om in gesprek te gaan

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is het ministerie van VWS de campagne gestart. De titel van deze campagne is hetzelfde als enkele maanden geleden, maar toen lag de nadruk op het stimuleren van het praten over depressie. Nu wil VWS mensen concrete handvatten en ideeën bieden over hoe zij dit gesprek kunnen aangaan. Zo staan op de campagnewebsite video’s van mensen die vertellen wat hen geholpen heeft bij hun depressie. Daarnaast is er aandacht voor evenementen die in het teken staan van depressie en plekken waar mensen over depressie in gesprek kunnen gaan. Op radio en tv worden commercials uitgezonden en op (social) media worden ambassadeurs ingezet.

Ook interessant

AVG en de aansprakelijkheid in verwerkersovereenkomsten

De LVVP ontvangt veel complimenten over de informatieve AVG-bijeenkomsten en de handreiking met documenten die we voor onze leden lieten ...

Lees meer

Blokhuis wil cliëntenstops in de ggz voorkomen

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wil cliëntenstops in de ggz voorkomen en gaat zorgverzekeraars aanspreken op hun zorgplicht. De ...

Lees meer