Over de LVVP

‘Zorginkoop blijft dictaat’

‘Zorginkoop blijft dictaat’

04-02-2015 Print

“De machtsbalans in de zorg is doorgeschoten ten gunste van grote zorgverzekeraars. Bij selectieve zorginkoop verwacht je dat verzekeraars onderhandelen over kwaliteit en prijs met zorgaanbieders. Maar bij de vrijgevestigde ggz-aanbieders gaat dat niet zo. Verzekeraars leggen een dictaat op. Het is tekenen of niet tekenen voor een contract. Dat de aanpassing van artikel 13 van de baan is, laat onverlet dat zorgverzekeraars bij de zorginkoop hun wil opleggen aan vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten”, aldus onze voorzitter in een interview met Zorgvisie op 13 februari. 

En als de aanpassing van artikel 13 zou zijn doorgegaan, dan hadden verzekeraars helemaal vrij spel gekregen: “Die wijziging had vrij baan gegeven voor willekeur. Verzekeraars hadden dan de mogelijkheid gekregen om zorgaanbieders niet te contracteren onder het mom van slechte kwaliteit. Want wie zegt dat dit echt zo is? Alsof verzekeraars alleen kunnen bepalen wat kwalitatief goede zorg is. Dat is niet zo. Daarvoor hebben ze patiënten en zorgaanbieders nodig.”

 

Angst voor cowboys

Het valt Arnoud van Buuren op dat de minister denkt dat alleen gecontracteerde zorg goede zorg kan zijn. “De minister en de verzekeraars zijn nog steeds bang voor cowboys in de zorg. Dat is destijds ingegeven door de affaire rond Europsyche, waar geld weglekte via onderaannemers. Maar dat probleem is getackeld.”

Circa twintig procent van de vrijgevestigden heeft geen contract met zorgverzekeraars. Dan is er nog een groep die met sommige verzekeraars geen contract sluit. “Ze hebben daar vaak een goede reden voor. Sommige verzekeraars stellen onmogelijke eisen, zoals een bepaalde behandeling bij een bepaalde aandoening. Daarmee gaan ze echt te veel op de stoel van de behandelaar zitten.”

 

Lees hier het gehele interview.

Ook interessant

LVVP-expertteam e-mental health gaat platforms testen

Vijf LVVP-leden kunnen zich expert noemen op het terrein van e-mental health (emh). Zij hebben deelgenomen aan de eerdere pilot ...

Lees meer