Over de LVVP

Behandelaren in de ggz mogen niet hun eigen tarief bepalen

Behandelaren in de ggz mogen niet hun eigen tarief bepalen

25-04-2022 Print

De NZa heeft meerdere meldingen ontvangen van patiënten die te veel hebben betaald voor ggz. Sommige ggz-behandelaren denken onterecht dat zij zelf de tarieven mogen bepalen van ggz-zorg die niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed, aldus de NZa. Dit is niet juist.

Als de zorg valt onder de omschrijving van zorg uit de Wet marktordening gezondheidzorg, moet de zorgaanbieder de zorg in rekening brengen volgens de betaaltitels van de NZa. Ook mogen zij dan geen hoger bedrag in rekening brengen dan het NZa-maximumtarief.

Voor het in rekening brengen van niet-basisverzekerde zorg, kunt u dus gebruik maken van de reguliere prestaties uit het zorgprestatiemodel. Als de geleverde zorg aan te merken is als zorg zoals omschreven in artikel 1.1b van de Wet marktondening gezondheidszorg (Wmg) bent u gehouden aan de tarieven en prestaties die de NZa hiervoor heeft vastgesteld.

Dit kunt u nalezen op de website van de NZa.

Ook interessant

Hoe krijg ik indirecte tijd betaald in het zorgprestatiemodel?

In het zorgprestatiemodel (zpm) brengt u indirecte tijd niet langer apart in rekening. Deze zit al verwerkt in de consulttarieven ...

Lees meer

Wat als u vermoedt dat een collega verslaafd is?

De LVVP richt een webpagina in met informatie over verslavingsproblematiek onder professionals Vandaag hebben we een informatiekaart online gezet met ...

Lees meer