Over de LVVP

Beperking vrije artsenkeuze door lage vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Beperking vrije artsenkeuze door lage vergoeding niet-gecontracteerde zorg

08-03-2018 Print

Volgens Stichting Zorghuis, een onafhankelijke stichting die zorgverzekeraars aanspreekt op de vrije artsenkeuze, vergoeden zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg vaak met een lager percentage dan ze zeggen. Volgens zorgverzekeraars is dat gemiddeld 75%, maar dit blijkt in de praktijk vaak stukken minder te zijn, zegt Stichting Zorghuis (bron AD). De LVVP denkt dat patiënten hierdoor sneller geneigd zijn om naar een gecontracteerde zorgaanbieder te gaan omdat ze er daar zeker van kunnen zijn dat ze niets zelf hoeven te betalen. Dit betekent wel dat de keuzevrijheid van de patiënt wordt beperkt en dat is niet toegestaan.

Volgens Stichting Zorghuis leidt deze handelswijze van de zorgverzekeraars op drie verschillende manieren tot problemen:

  • De verzekerde die naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijgt minder vergoed dan waar hij op basis van de polisvoorwaarden recht op heeft. De Stichting heeft dit voor een langere periode en voor meerdere zorgprestaties bekeken. Een voorzichtige schatting laat zien dat het om grote bedragen moet gaan, aldus de Stichting.
  • De verzekerde betaalt te veel voor zijn polis. De zorgpolis biedt in werkelijkheid een lagere dekking dan aangegeven en zou dus goedkoper moeten zijn. Dit leidt in totaal tot enorme bedragen, aldus Stichting Zorghuis.
  • De vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg zijn het inkomen van de zorgaanbieder. Door in de polisvoorwaarden te suggereren dat de vergoeding hoger is dan deze daadwerkelijk is, wordt de positie van de zorgverlener ondermijnd. Dit alles is mogelijk omdat alleen de zorgverzekeraar zicht heeft op deze informatie en is vooral nadelig voor zorgverleners die geen contract wensen af te sluiten.

 

Zorgautoriteit stelt onderzoek in

De Stichting heeft er bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op aangedrongen een onderzoek in te stellen. De Stichting heeft daarbij opgemerkt dat het niet tot transparantie leidt als zorgverzekeraars hun restitutietarieven mogen baseren op die van de gecontracteerde zorg. Het geeft de consument geen enkele rechtszekerheid. De Zorgautoriteit heeft na gesprekken met Stichting Zorghuis besloten tot een uitgebreid onderzoek.

Het volledige verhaal van Stichting Zorghuis, inclusief het handhavingsverzoek kunt u hier lezen.

Ook interessant

Weet u nog …

Weet u nog dat u als LVVP-lid gratis gebruik kunt maken van een speciale website waarop u direct kunt zien ...

Lees meer

Mini-enquête over schade na ontgroening

Recentelijk was er in de media weer aandacht voor opvallende ontgroeningspraktijken. Het is gebleken dat er binnen deze ontgroeningen soms ...

Lees meer