Over de LVVP

Blokhuis wil cliëntenstops in de ggz voorkomen

Blokhuis wil cliëntenstops in de ggz voorkomen

24-05-2018 Print

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wil cliëntenstops in de ggz voorkomen en gaat zorgverzekeraars aanspreken op hun zorgplicht. De LVVP is blij met dit geluid. Uit de recente enquête die de LVVP onder haar leden hield, bleek namelijk dat 2 op de 3 respondenten in 2017 een cliëntenstop hanteerde en dat de helft hiervan dit (mede) wijt aan de krappe omzetplafonds.

Ggz-aanbieders worden door de omzetplafonds gedwongen om mensen op de wachtlijst te zetten of een cliëntenstop in te stellen. De LVVP pleit al langere tijd voor een andere omgang met de omzetplafonds. Er zijn namelijk middelen beschikbaar om meer mensen met een psychische hulpvraag tijdig te helpen. In 2016 hebben zorgverzekeraars 288 miljoen euro overgehouden bij de zorginkoop. Dit geld bleef in 2017 en 2018 beschikbaar voor de sector voor de aanpak van wachttijden. Voor de zorginkoop 2018 hebben zorgverzekeraars al 109 miljoen euro extra ingekocht, aldus Blokhuis. Er is dus nog 179 miljoen euro over. Verzekeraars hoeven dat geld niet per se te besteden, als ze maar wel voldoen aan hun zorgplicht.

 

Onderzoek naar invloed van omzetplafonds op wachttijden

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voert op aandringen van de LVVP nader onderzoek uit naar de effecten van knellende omzetplafonds op de wachttijden bij vrijgevestigde ggz-professionals. LVVP-leden en ook de LVVP zelf werken mee aan het onderzoek. Wordt vervolgd!

Ook interessant

Reminder: uitnodiging algemene ledenvergadering 13 juni 2018

LVVP-leden zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de algemene ledenvergadering op woensdag 13 juni 2018. Deze wordt van 18.30 tot 21.00 ...

Lees meer

Parallelliteit farmacotherapie mag alleen in gespecialiseerde ggz

Zoals we eerder meldden is in de gespecialiseerde ggz (g-ggz) per 1 januari 2018 een nieuw zorgtype geïntroduceerd voor de behandeling ...

Lees meer