Over de LVVP

Btw-vrijstelling voor kleine ondernemers per 1-1-2020 aangepast

Btw-vrijstelling voor kleine ondernemers per 1-1-2020 aangepast

29-08-2019 Print

Als u in 2019 weinig btw-belaste werkzaamheden heeft, dan kunt u tot en met 31 december 2019 gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR). De KOR bestaat uit een volledige of een gedeeltelijke vermindering van de af te dragen btw. Bij een volledige vermindering is het mogelijk de Belastingdienst te verzoeken om het doen van btw-aangifte stop te zetten. U krijgt daar dan een ontheffing voor. Deze regeling wordt op 1 januari 2020 vervangen door de zogenaamde omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB). Mogelijk moet u vóór 20 november 2019 actie ondernemen.

 

Wat moet u doen

  • Verwacht u geen btw-belaste inkomsten? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt geen btw en hoeft dus ook geen btw-aangifte te doen.
  • Verwacht u wel btw-belaste inkomsten in 2020 én is dat in een kalenderjaar minder dan € 20.000,-? Meld dan bij de belastingdienst dat u gebruik wilt maken van deze nieuwe regeling. Als u al gebruik maakt van de administratievrijstelling op basis van de KOR (de oude regeling dus), dan bent u automatisch aangemeld door de belastingdienst. U hoeft dan niets te doen.
  • U meldt u niet aan bij de belastingdienst, maar ontvangt toch btw-belaste inkomsten in 2020 en zijn die minder dan € 20.000,-? Dan kunt u zich alsnog melden. Dat moet vier weken vóór het tijdvak waarin de OVOB wordt toegepast (doorgaans per kwartaal). Om in april vrijgesteld te zijn, moet u dat dus voor 1 maart aanvragen. ‘De OVOB kan niet met terugwerkende kracht worden toegepast.

 

Meer informatie en aanmelden voor de regeling
Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over de nieuwe regeling. U vindt daar ook het formulier om u aan te melden.

 

Meer lezen over btw?
De LVVP heeft voor leden een handreiking over btw beschikbaar. De nieuwe regeling hebben we in de tekst opgenomen. U vindt de handreiking op Mijn LVVP.

Ook interessant

Gemakkelijkere manier om wachttijden te berekenen

Zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg kunnen per 1 augustus kiezen voor een extra/andere manier om de wachttijd te berekenen. Zo ...

Lees meer

Voucher JZOJP voor Amsterdams initiatief WegwijsGGZ

Eerder berichtten we al over de mogelijkheid om -in het kader van juiste zorg op de juiste plek (JZOJP)- ...

Lees meer