Over de LVVP

Coronavirus: ventileer uw praktijkruimte

Coronavirus: ventileer uw praktijkruimte

10-09-2020 Print

Nu we richting de herfst gaan, zult u misschien minder gauw een raam open zetten. Toch is het belangrijk om uw praktijkruimte goed te blijven ventileren met frisse lucht van buiten. Dit is ook opgenomen in de richtlijn ggz en corona. Zet bijvoorbeeld in de tijd tussen de afspraken door tien minuten raam/ramen en deur tegen elkaar open om de lucht te verversen. Check ook de tips van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Overigens wel goed om u te realiseren dat u langer met een patiënt in dezelfde ruimte zit dan een huisarts.

Uit de richtlijn ggz en corona:

‘Zorg dat er geen patiënten tegelijk in de wachtkamer zitten. Plan gesprekken met wat meer tussenruimte in. Als in een groepspraktijk onvermijdelijk is dat er een paar patiënten tegelijk in de wachtkamer zitten, zet dan de stoelen 1,5 meter uit elkaar. Verwijder hiervoor desnoods een aantal stoelen. Hang een brief op de deur met het verzoek om pas binnen te komen op de afgesproken tijd.

  • Bied patiënten de mogelijkheid om de handen te wassen voorafgaand aan de behandeling. Als dat niet mogelijk is: zorg voor handgel in de wachtruimte.
  • Zorg voor tissues en een prullenbak met deksel en voetpedaal in de wachtruimte.
  • Zorg dat de wachtruimte en de spreekkamer goed geventileerd worden.
  • Alle andere maatregelen die u in uw eigen praktijk kunt bedenken om de veiligheid voor patiënten en uzelf te optimaliseren.

 

Een goede leidraad is de praktische richtlijn voor huisartsen.’

Ook interessant

Omzetplafonds verzekeraars brengen ggz-behandelaars aan de rand van de afgrond

Voor Follow the Money schreven Daan Appels en Margot Smolenaars het artikel ‘Omzetplafonds verzekeraars brengen ggz-behandelaars aan de rand van ...

Lees meer

Gezamenlijk statement: zorg voor de jeugd in coronatijd

In de eerste maanden van de coronapandemie in Nederland was de impact van het virus op kinderen en jongeren groot. ...

Lees meer