Over de LVVP

Debat over Wkkgz in Eerste Kamer uitgesteld tot 29 september

Debat over Wkkgz in Eerste Kamer uitgesteld tot 29 september

04-02-2015 Print

De Eerste Kamercommissie voor VWS zou zich op 30 juni buigen over het voorstel voor de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) waarin de afhandeling van klachten en geschillen in de zorg wordt geregeld. Het debat wordt echter uitgesteld tot 29 september. Daardoor hebben we meer tijd om fracties en (nieuwe) woordvoerders opnieuw goed te informeren over onze belangrijkste bezwaren.

De nieuwe voorzitter van de Eerste Kamercommissie voor VWS adviseerde de verenigde eerstelijnspartijen (VELO) waarin de LVVP participeert, om onze belangrijkste bezwaren nogmaals op papier te zetten en inhoudelijk aan te geven wat met deze wet verloren gaat. We deden dat recentelijk ook in onze brief aan de Eerste Kamer. Tevens worden individuele afspraken gepland met de (nieuwe) woordvoerders van Groen Links, D66, SP en SGP.

 

De LVVP erkent met de overige VELO-partijen de noodzaak om het klachtrecht te herzien, maar we vinden dat het zich moet concentreren op het wegnemen van onvrede bij de patiënt en het herstellen van de vertrouwensrelatie tussen patiënt en zorgverlener. De Wkkgz draagt hier niet aan bij. De Wkkgz gaat voorbij aan het belang van het (eerst) informeel bespreken van klachten tussen zorgverlener en patiënt. Daarnaast is er geen onderscheid tussen klachten en schadeclaims. Het gevaar dreigt dat een klacht al spoedig ontaardt in een schadeclaim en mogelijk verdergaande juridisering. Bovendien kost de invoering en naleving van de nieuwe wet de vrijgevestigde zorgaanbieder relatief veel tijd en geld. We pleiten daarom voor aanpassing van de wet.

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer