Over de LVVP

Declareren vanaf 1 januari 2022 nog niet mogelijk

Declareren vanaf 1 januari 2022 nog niet mogelijk

30-09-2021 Print

Door de invoering van het zorgprestatiemodel zal het op 1 januari 2022 nog niet mogelijk zijn om te declareren. Door ‘de harde afkap’, dat wil zeggen de administratieve afsluiting en declaratie per 31 december 2021, heeft u echter wel een financiële buffer. Het is per 1 januari 2022 wel al mogelijk om te registreren. CZ heeft aangegeven dat het aanvragen van een voorschot (onder voorwaarden) mogelijk is. Indien het niet tijdig kunnen declareren tot problemen gaat leiden, zal de LVVP dit zeker landelijk aankaarten en bevoorschotting met de zorgverzekeraars bespreken.

Declareren nog niet mogelijk
Declareren vanaf 1 januari 2022 mág uiteraard wel, graag zelfs. Maar de meeste softwareleveranciers zullen nog niet zover zijn dat dit mogelijk is. Wanneer declareren wel mogelijk zal zijn, verschilt per softwareleverancier. Een enkele leverancier zal misschien begin januari 2022 gereed zijn, bij andere leveranciers zal dit wat langer duren. Uw softwareleverancier kan u hier meer over vertellen.

Registreren al wel mogelijk
Om ervoor te zorgen dat u wel alvast uw prestaties kunt registreren, heeft het programmateam een lijst opgesteld met de minimale benodigde specificaties die softwareleveranciers moeten bouwen om registratie mogelijk te maken. Dit wordt het Minimum Viable Product (MVP) genoemd. Op die lijst staan bijvoorbeeld items als zorgtrajectnummer en startdatum, verwijzing, regiebehandelaar en het gekozen consult.

CZ: voorschot vragen onder voorwaarden mogelijk
Zorgverzekeraar CZ heeft een formulier uitgestuurd waarmee zorgaanbieders een voorschot kunnen aanvragen als declaratie op zich laat wachten. Hieraan stelt CZ – uiteraard – wel de voorwaarde dat er voor 2022 een contract is gesloten of dat u in een vergevorderd stadium bent om een contract voor 2022 te sluiten. Meer informatie vindt u op de website van CZ, onder het kopje ‘Tijdelijk voorschot ZPM’.

Ook interessant

Harde afkap per 31 december 2021

Zoals u inmiddels weet, wordt op 1 januari 2022 het nieuwe zorgprestatiemodel ingevoerd. Alle behandelingen (producten en dbc’s) die zorginhoudelijk niet ...

Lees meer

Hoeveel gesprekken mag ik in 2022 declareren voor de gb-ggz?

Een vraag die vaak aan de LVVP gesteld wordt is: hoeveel gesprekken mag ik in 2022 declareren voor de generalistische basis-ggz (...

Lees meer