Over de LVVP

DSM-IV ook in 2016 basis voor zorgcontracten

DSM-IV ook in 2016 basis voor zorgcontracten

04-02-2015 Print

Minister Schippers geeft in een reactie op het advies van Zorginstituut Nederland (ZiNL) over verslavingszorg en de DSM-5 te kennen dat zij daarin geen aanleiding ziet om wijzigingen door te voeren in de verzekerde ggz-aanspraken in 2016. Dat betekent dat de behandeling van patiënten met de classificatie ‘anders gespecificeerd’ niet uit de basisverzekering wordt geschrapt. De DSM-IV blijft ook in 2016 leidend en de basis voor de contractering.

Hiermee komt de minister tegemoet aan de eerder in een brief geuite bezwaren van zowel patiëntenverenigingen, (wetenschappelijke) beroeps- en brancheverenigingen waaronder de LVVP. Het verwijderen van de ‘anders gespecificeerde stoornis’ uit het verzekerde pakket zou namelijk leiden tot uitsluiting van tenminste 100.000 patiënten met een vaak zeer ernstig ziektebeeld, die deze zorg niet kunnen missen en ook niet zelf kunnen betalen. “In die brief stellen partijen dat het advies over deze classificatie feitelijk een ‘pakketingreep’ behelst. Omdat ik het van belang vind dat voor alle partijen, niet alleen de sector, maar ook voor de politiek, helderheid ontstaat op dit punt heb ik het Zorginstituut om nadere opheldering gevraagd. Die aanvullende informatie wacht ik af. Ik vind de op dit moment beschikbare informatie onvoldoende om het advies van het Zorginstituut op te volgen om de DSM-5 per 1 januari 2016 leidend te laten zijn bij de afbakeningen van het verzekerd pakket. DSM-IV blijft daarom in 2016 leidend voor de aanspraken op verzekerde GGZ”, aldus de minister in haar reactie.

De LVVP vindt dit een verstandige keuze.

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer