Over de LVVP

Eerste lijn mogelijk uitgezonderd van Mededingingswet

Eerste lijn mogelijk uitgezonderd van Mededingingswet

04-02-2015 Print

Minister Schippers laat onderzoeken of er voor de eerste lijn zorgspecifieke belangen zijn aan te wijzen die een vrijstelling van het kartelverbod mogelijk maken. De Mededingingswet biedt immers ruimte voor samenwerking in het belang van patiënten. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerleden Renske Leijten van de SP en Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

Schippers stelt verder dat er een mogelijkheid moet komen om conflicten over zorginkoop laagdrempelig voor te leggen aan een geschillencommissie, die moet worden gedragen door de veldpartijen. Dat meldde zij eerder ook al in haar brief ‘Kwaliteit loont’.

Recentelijk kondigde een groep huisartsen aan met een manifest en een website in actie te komen tegen het huidige beleid van politiek en zorgverzekeraars. De actievoerende huisartsen eisen onder meer dat de huisartsenzorg buiten de Mededingingswet moet komen te vallen.

 

De LVVP herkent zich in het verzet tegen de macht van de verzekeraars, die zich niet alleen in de eerste lijn –de generalistische basis-ggz- maar ook in de gespecialiseerde ggz manifesteert. We hebben Renske Leijten dan ook gevraagd om beide echelons in het onderzoek te betrekken. Want alle vrijgevestigde zorgaanbieders in de ggz kennen het principe van ‘tekenen bij het kruisje’. Na de zomer komt de minister met meer informatie. 

Wordt vervolgd!

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer