Over de LVVP

Geen inkomsten voor veel vrijgevestigde jeugd-ggz-professionals

Geen inkomsten voor veel vrijgevestigde jeugd-ggz-professionals

04-02-2015 Print

Door declaratieproblemen krijgt bijna de helft van de vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten in Nederland nog geen vergoeding voor de behandeling van kinderen. Zij hebben daarom geen inkomsten en moeten het momenteel doen met reserves. Voor sommige psychologen is dit een reden om alleen volwassenen te behandelen. Lees hier het artikel in NRC waarvoor de LVVP input leverde.

Hoewel de jeugdzorg al sinds 1 januari onder gemeenten valt, verloopt de samenwerking echter nog verre van probleemloos. Zo is in sommige regio`s de software van jeugd-ggz-professionals en gemeenten niet goed op elkaar afgestemd. In andere regio`s zijn gemeenten nog niet aangesloten op het juiste declaratiesysteem. Daardoor zijn er nauwelijks rekeningen van ggz-aanbieders in behandeling genomen. Doordat psychologen en psychotherapeuten nu neigen om minder snel kinderen in behandeling te nemen, groeit de wachtlijst. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt de signalen te herkennen, maar heeft nog geen zicht op de omvang van de problematiek. De LVVP blijft actief toezien op een oplossing voor dit heikele probleem.

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer