Over de LVVP

Hoe zit het ook al weer met…

Hoe zit het ook al weer met…

24-05-2018 Print

Als LVVP krijgen we regelmatig vragen over het (opnieuw) openen van een dbc, nadat de patiënt in behandeling is geweest en de voorgaande dbc is afgesloten. De regels hiervoor zijn ingewikkeld en hangen samen met twee vragen: hoeveel tijd is er verstreken tussen afsluiting van de voorgaande dbc en de start van de (vervolg)behandeling, en komt iemand onder behandeling met dezelfde primaire diagnose of een andere diagnose.

Een dbc mag maximaal 365 dagen open staan. Als de behandeling is afgerond, mag je een dbc meteen afsluiten en declareren. Als de patiënt zich opnieuw meldt, dan zijn twee aspecten belangrijk:

 

  • de tijd tussen afsluiting van de voorgaande dbc en de start van de (vervolg)behandeling,
  • of iemand onder behandeling komt met dezelfde primaire diagnose.

 

Vier mogelijke situaties

  1. Als een patiënt binnen 35 dagen na afsluiting van de oorspronkelijke dbc opnieuw in behandeling komt voor dezelfde primaire diagnose, dan moet u de afgesloten dbc heropenen (en dus ook crediteren bij de zorgverzekeraar). Stond de oorspronkelijke dbc tevens 365 dagen open, waardoor u deze moest afsluiten, dan opent u wel een vervolg-dbc.
  2. Meldt een patiënt zich opnieuw, maar later dan 35 dagen na afsluiting en voordat er 365 dagen na afsluiting zijn verstreken én gaat u dezelfde primaire diagnose behandelen? Dan opent u wel een vervolg-dbc op het moment dat u start met de behandeling. Deze vervolg-dbc sluit dan, voor wat betreft de datum, niet aan op de voorgaande dbc, aangezien het om een terugval gaat. U moet bij deze dbc dan wel een ander zorgtype registreren: code 204 exacerbatie/recidive.
  3. Meldt een patiënt zich opnieuw, maar later dan 35 dagen na afsluiting en voordat er 365 dagen na afsluiting zijn verstreken en gaat u een andere primaire diagnose behandelen (uit een andere hoofdgroep)? Dan opent u nieuwe initiële dbc. U hebt dan wel een verwijsbrief van de huisarts nodig;
  4. Meldt een patiënt zich opnieuw 365 dagen of langer nadat de dbc is afgesloten, dan moet u altijd een initiële dbc openen mét een nieuwe verwijsbrief.

Ook interessant

Reminder: uitnodiging algemene ledenvergadering 13 juni 2018

LVVP-leden zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de algemene ledenvergadering op woensdag 13 juni 2018. Deze wordt van 18.30 tot 21.00 ...

Lees meer

Parallelliteit farmacotherapie mag alleen in gespecialiseerde ggz

Zoals we eerder meldden is in de gespecialiseerde ggz (g-ggz) per 1 januari 2018 een nieuw zorgtype geïntroduceerd voor de behandeling ...

Lees meer