Over de LVVP

Jeugd-ggz nog steeds niet op orde

Jeugd-ggz nog steeds niet op orde

04-02-2016 Print

Een jaar na de invoering van de Jeugdwet is de jeugdhulp, waaronder de jeugd-ggz, nog steeds niet op orde. Dat stelt de Kinderombudsman in zijn derde monitor over de decentralisatie van de jeugdhulp, die op 18 maart is verschenen. Marc Dullaert: "Door de organisatorische problemen komen gemeenten nauwelijks toe aan het belangrijkste doel van de decentralisatie: snelle, samenhangende hulp op maat voor kinderen.

De zorgen over de deskundigheid van de wijkteams zijn niet verdwenen en ook de toegang tot de hulp en de aanbodgerichte werkwijze blijven een knelpunt. Huisartsen zijn onvoldoende geïnformeerd over het hulpaanbod, wat doorverwijzen lastig maakt. Daarnaast lijken er als gevolg van de decentralisatie extra wachtlijsten te ontstaan. Deze problemen gaan in 2016 mogelijk voor een veel grotere groep kinderen gelden.

 

De LVVP herkent zich in de constatering van de Kinderombudsman. Het LVVP-bureau ontvangt bijna dagelijks zorgelijke signalen van leden die jeugd-ggz behandelen. De LVVP bespreekt deze signalen met de VNG. De VNG wijst de betreffende gemeenten vervolgens op de knelpunten. In een aantal gevallen leidt dat tot verbetering van beleid, maar in veel gevallen blijven de knelpunten helaas bestaan.

Op de conferentie die de LVVP organiseert voor k&j-leden komen de thema's die de Kinderombudsman in deze derde monitor beschrijft, ook aan de orde. Zo zal hoogleraar Tom van Yperen een inleiding verzorgen over de wijkteams en de rol van de vrijgevestigde daarin. Meer informatie over deze conferentie leest u in de agenda van deze nieuwsbrief.

Ook interessant

Contractering 2017 op basis van leveringsvoorwaarden LVVP

Geïnspireerd op de huisartsenactie ‘Het roer moet om!’ riepen we onze leden afgelopen najaar op om ...

Lees meer

Zorgverzekeraars informeren consumenten onvoldoende

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onderzoek laten doen naar de informatie die zorgverzekeraars telefonischaan consumenten geven. De meeste zorgverzekeraars voldoen ...

Lees meer