Over de LVVP

Jeugdhulpverlener gehouden aan geheimhoudingsplicht

Jeugdhulpverlener gehouden aan geheimhoudingsplicht

04-02-2015 Print

Ingevolge de Jeugdwet moeten jeugdhulpverleners zich aan hun geheimhoudingsplicht houden. Uit de recente brief van het CBP aan de staatssecretaris van VWS en de minister van V&J blijkt dat jeugdhulpverleners handelen in strijd met hun beroepsgeheim, indien zij gegevens over jeugdige ggz-cliënten doorgeven aan gemeenten zonder dat ze daarvoor toestemming hebben gevraagd aan de cliënt. 

Volgens het College gaat het om een lacune in de Jeugdwet, waarin een bepaling over het doorbeken van de geheimhoudingsplicht ontbreekt. Voor de financiële afwikkeling en controle op de jeugdzorg door de gemeente dienen jeugdhulpverleners namelijk gegevens over jeugdige ggz-cliënten te verstrekken, terwijl zij zich tegelijkertijd aan hun geheimhoudingsplicht moeten houden.

Bij gebrek aan een specifieke wettelijke regeling mogen jeugdhulpverleners deze gegevens nu vanwege hun geheimhoudingsplicht niet verstrekken, tenzij ze daarvoor toestemming van hun cliënt hebben. In de gevallen waarin nu geen toestemming wordt gevraagd, verstrekken de jeugdhulpverleners deze persoonsgegevens aan de gemeente in strijd met hun beroepsgeheim. Bovendien is de verwerking van deze persoonsgegevens door de gemeente in deze gevallen onrechtmatig. Het CBP dringt er bij de bewindspersonen op aan zo snel mogelijk te zorgen voor een specifieke wettelijke bepaling die doorbreking van de geheimhoudingsplicht in deze gevallen mogelijk maakt.

 

Deze geheimhoudingsplicht is overigens niet van toepassing op de verplichte verstrekking van (gepseudonimiseerde) gegevens aan het CBS in het kader van het vergaren van beleidsinformatie. Daarover hebben wij onze leden op 26 februari in een nieuwsflits reeds geïnformeerd.

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer