Over de LVVP

Kamervragen over schending privacy tijdens keukentafelgesprekken

Kamervragen over schending privacy tijdens keukentafelgesprekken

04-02-2015 Print

De gemeenten zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de jeugd-ggz. De LVVP vindt dat gemeenten soms doorslaan in wat zij van patiënten willen weten. Naar aanleiding van  ons persbericht hierover en het artikel in de Volkskranthet artikel in de NRC en het artikel in Skipr, hebben Kamerleden Oosenbrug en Ypma (beiden PvdA) nu vragen gesteld aan de staatssecretarissen van VWS en V&J over de onveilige uitwisseling van gegevens tussen gemeenten en behandelaars in de jeugd-ggz.

De gemeente mag ouders en kinderen niet dwingen medische gegevens prijs te geven. Een psychotherapeut uit Arnhem, die niet met naam in de krant wilde omdat zij bang is voor haar onderhandelingspositie bij de gemeente, zegt dat de gemeente meerdere van haar patiënten dwingt al hun psychische problemen bloot te geven in keukentafelgesprekken met ambtenaren.

 

De LVVP heeft onlangs een brief gestuurd aan de staatssecretarissen Van Rijn van Volksgezondheid en Dijkhoff van Justitie, de Kinderombudsman, het College Bescherming Persoonsgegevens en de VNG met het signaal dat in de jeugd-ggz dezelfde regels zouden moeten gelden voor de omgang met privacygevoelige gegevens als in de geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen. Wordt vervolgd!

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer