Over de LVVP

Kwaliteitsstatuut al in 2017 in polisvoorwaarden zorgverzekeraars

Kwaliteitsstatuut al in 2017 in polisvoorwaarden zorgverzekeraars

04-02-2016 Print

Zeer tegen onze zin wordt het kwaliteitsstatuut al per 2017 door zorgverzekeraars in de zorgpolissen opgenomen. Dit betekent dus dat als u niet per 1 januari 2017 beschikt over een kwaliteitsstatuut maar wel de zorg levert, deze door u geboden zorg voor uw patiënt geen verzekerde zorg zal zijn. De patiënt zal de rekening volledig zelf moeten betalen. Er zal ook geen sprake zijn van restitutie in de hoofdverzekering omdat het dan geen verzekerde zorg betreft. De houding van de verzekeraars is uitermate teleurstellend, maar ook zorgwekkend.

Immers, met een transparantieverplichting wilde de overheid de verplichting tot het hebben van een kwaliteitsstatuut afdwingen. Deze methode bood ruimte voor een goede invoering met ruimte voor kinderziekten. Door de verplichting op te nemen in de polisvoorwaarden is er geen enkele ruimte voor de invoering van het kwaliteitsstatuut met respect voor allerlei aanloop- en uitvoeringsproblemen. Over de rug van de patiënt wordt de datum van 1 januari 2017 keihard neergezet. Wij voorzien grote uitvoeringsproblemen voor zowel patiënten als zorgaanbieders en zullen deze kwestie binnenkort dan ook aankaarten bij de Tweede Kamer.

Ook interessant

Contractering 2017 op basis van leveringsvoorwaarden LVVP

Geïnspireerd op de huisartsenactie ‘Het roer moet om!’ riepen we onze leden afgelopen najaar op om ...

Lees meer

Zorgverzekeraars informeren consumenten onvoldoende

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onderzoek laten doen naar de informatie die zorgverzekeraars telefonischaan consumenten geven. De meeste zorgverzekeraars voldoen ...

Lees meer