Over de LVVP

Kwaliteitsstatuut: hoe weet ik of de toestemmingen voor de AVG al gegeven heb?

Kwaliteitsstatuut: hoe weet ik of de toestemmingen voor de AVG al gegeven heb?

04-12-2019 Print

Begin dit jaar hebben we u meermaals gewezen op de noodzaak om toestemming te geven aan Mediquest voor het doorleveren van gegevens uit uw kwaliteitsstatuut (ks). Onlangs vernamen wij dat 800 zorgaanbieders dit nog niet hebben gedaan. Daarom hebben we u hier nogmaals op geattendeerd. Als dit niet voor het einde van het jaar geregeld is, dan kunnen deze 800 zorgaanbieders volgend jaar niet meer declareren. Veel leden vragen ons hoe ze kunnen controleren of ze de toestemmingen al dan niet gegeven hebben. Dat leest u in dit artikel.

Om na te gaan of u de toestemmingen al dan niet gegeven heeft, kunt u inloggen op uw account bij Mediquest via www.ggzkwaliteitsstatuut.nl. Krijgt u na inloggen direct de vragen over toestemmingen in het kader van de AVG, dan moet u dit nog afhandelen. Wacht hiermee niet tot 31 december 2019! De data worden namelijk eens in de paar weken ververst; te laat afhandelen kan zo alsnog leiden tot afgewezen declaraties in 2020. Doe het dus meteen even. Wat u moet doen en hoe, dat kunt u lezen op Mijn LVVP.

Krijgt u na inloggen de vragen over toestemmingen in het kader van de AVG niet automatisch te zien, dan heeft u dit al afgehandeld. U kunt dit controleren door bovenin de menubalk te klikken op ‘privacy instelling’. Als er twee groene vinkjes staan bij ‘Ja, …’, dan heeft u toestemming gegeven aan Zorginstituut Nederland en aan Mind.

Daarnaast kunt u in het openbare databestand van Zorginstituut Nederland kijken of u daarin vermeld staat. Dit bestand wordt maandelijks geactualiseerd. Het kan dus -nadat u de toestemmingen hebt geregeld- even duren voordat uw gegevens zijn opgenomen. Voor het openen van het openbare databestand is wel een app nodig: 7-Zip genaamd. De bestanden zijn vanwege overheidsrichtlijnen gecomprimeerd met 7-Zip, dit een gratis open source-programma. U hebt dit programma nodig (of bijvoorbeeld Winzip) om de bestanden uit te pakken.

NB: mocht u inhoudelijke wijzigingen aanbrengen in het ks, sla dan altijd eerst uw huidige, goedgekeurde ks op in uw eigen pc. Mediquest bewaart namelijk pas sinds eind september 2019 een historie van goedgekeurde kwaliteitsstatuten.

Ook interessant

NZa start experiment declarabel maken aanvullende beroepen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) start een experiment waarin de beroepen die kunnen helpen bij het verkorten van wachttijden declarabel worden. ...

Lees meer

Nieuwe cliëntenfolder 2020

Wat komt er kijken bij een behandeling in de vrijgevestigde ggz-praktijk? Dit heeft de LVVP overzichtelijk op een rij gezet ...

Lees meer