Over de LVVP

Leertherapie: geen vergoeding, wel dossierplicht

Leertherapie: geen vergoeding, wel dossierplicht

18-07-2019 Print

Leertherapie betreft een opleidingssituatie en valt dus niet onder de Zorgverzekeringswet. Leertherapie wordt dus niet vergoed door de zorgverzekeraar. De WGBO is echter wel van toepassing, net als de AVG. De eisen die gelden voor dossiervoering en voor privacykwesties, gelden dus ook bij leertherapie.

Omdat leertherapie onder de WGBO valt, is er tussen de patiënt en de therapeut een behandelingsovereenkomst. De context is een opleidingssituatie. Er is geen verwijzing van een huisarts, er is niet (per se) sprake van een dsm-stoornis en de behandeling is vrijwillig. Dat verandert echter niets aan het feit dat hier de WGBO van toepassing is. Beide partijen komen overeen dat een behandeling zal plaatsvinden. De behandelaar dient zich naar zijn/haar professionele verplichtingen te gedragen. En de patiënt heeft alle rechten die aan een patiënt toekomen. Er moet dus een dossier aangelegd worden, dat de gebruikelijke elementen bevat en de bewaartermijn van het dossier bedraagt 15 jaar (met ingang van 1-1-20 wordt de bewaartermijn verlengd naar 20 jaar). Bij de visitatie kunnen dus ook dossiers van leertherapie meegenomen worden.

Geen btw bij leertherapie
Leertherapie wordt door de Belastingdienst aangemerkt als een geneeskundige handeling. Geneeskundige handelingen uitgevoerd door BIG-geregistreerden zijn vrijgesteld van btw. U hoeft hierover dus geen btw te factureren en geen btw af te dragen.

Ook interessant

Handhaving huidige zzp-wetgeving wordt aangescherpt

Op dit moment wordt er niet gehandhaafd op de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (dba), ook wel de zzp-wetgeving genoemd. In 2020 ...

Lees meer

13 december 2019: dag van de psychotherapie 2019

De inschrijving voor de jaarlijkse dag van de psychotherapie is geopend. Het thema van het NVP-congres is ‘De eerste vijf ...

Lees meer