Over de LVVP

LVVP neemt deel aan doorontwikkeling dbc-productstructuur

LVVP neemt deel aan doorontwikkeling dbc-productstructuur

04-02-2015 Print

Op dit moment onderzoeken de ggz-branchepartijen waaronder de LVVP hoe de dbc-productstructuur zodanig kan worden verbeterd dat in ieder geval de klinische herkenbaarheid toeneemt, de transparantie voor de patiënt beter wordt en er eerder (niet pas bij afsluiting) kan worden gedeclareerd. Enkele bestuursleden van de LVVP zijn betrokken bij de inhoudelijke doorontwikkeling. Het LVVP-bureau participeert in de regiegroep en in de beleidsgroep. Op die manier houden wij het belang van de vrijgevestigde ggz-professional in het vizier.

Voorafgaand is ter inspiratie gekeken naar bekostigingssystemen in andere landen. Niet om een dergelijk systeem over te nemen, maar om te bezien of elementen daarvan tot verbetering van onze productstructuur kunnen leiden. Vooral het model dat in Engeland wordt gebruikt (en overigens ook daar nog steeds in ontwikkeling is) lijkt interessant; daar spelen psychosociale factoren een veel grotere rol in het bekostigingssysteem dan bij ons. Dat geldt ook voor de tussentijdse evaluatie, die wij niet kennen in onze dbc-systematiek. En zo zijn er nog meer elementen die interessant zijn om te onderzoeken.

 

Verschillende beroepsgroepen zijn eerder dit jaar al op studiereis naar Engeland geweest en in het begin van het jaar zijn ook Engelse ervaringsdeskundigen hier op bezoek geweest om hun kennis te delen. Momenteel is een groep inhoudsdeskundigen aan het bekijken welke elementen van het Engelse model de dbc-productstructuur in Nederland zouden kunnen verbeteren en op welke manier dat dan vorm zou kunnen krijgen. Zodra er meer nieuws is, zullen wij er uiteraard over berichten!

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer