Over de LVVP

LVVP ondertekent veldafspraken zorgprestatiemodel niet

LVVP ondertekent veldafspraken zorgprestatiemodel niet

11-11-2021 Print

De LVVP heeft besloten om niet de veldafspraken over het zorgprestatiemodel te tekenen. Dit betekent niet dat we niet inhoudelijk achter de veldafspraken staan. Het betekent wel dat de LVVP zich grote zorgen maakt over hoe de contractering door verzekeraars op dit moment verloopt. Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten worden in de contracten geconfronteerd met hoge tariefafslagen en omzetplafonds die vaak de helft zijn van de realisatie in 2020.

Verkapte bezuinigingsoperatie
Tot voor kort waren wij van mening dat het zorgprestatiemodel en de afspraken daaromtrent los stonden van de contractering. Inmiddels zien wij dat de zorgverzekeraars het zorgprestatiemodel aangrijpen als een verkapte bezuinigingsoperatie. Het is deze houding en dit gedrag van zorgverzekeraars die ons dwingt om een en ander wel met elkaar te verbinden. Het is voor vrijgevestigden in de ggz van het allergrootste belang dat er financiële zekerheid komt voor de nabije toekomst. We kunnen niet genoeg benadrukken dat met de huidige contracten veel praktijken in hun voortbestaan worden bedreigd. Wij zijn het punt van vragen voorbij en eisen van verzekeraars, NZa en VWS dat hier op korte termijn een antwoord op komt. Tot die tijd zullen wij de veldafspraken niet tekenen.

Wat zijn de veldafspraken?
Vanaf 1 januari 2022 geldt het zorgprestatiemodel als bekostiging voor de ggz en fz. Het zorgprestatiemodel bestaat uit door de NZa vastgestelde prestaties, tarieven en regelgeving. Daarnaast werken partijen aan een aantal zogenaamde veldafspraken: deze afspraken hebben tot doel om de bekostiging zo goed mogelijk te laten werken. De afspraken gaan over allerlei aspecten van het zorgprestatiemodel, zoals de verwijsafspraken, de prestaties en settings, beroepen, zorgvraagtypering, verantwoording en controle, gepast gebruik en overgangsafspraken.

Ook interessant

Let op: wel informeren, niet adviseren!

Geef geen advies aan patiënten over de keuze van hun polis voor 2022. Dit is niet toegestaan. U mag patië...

Lees meer

LVVP-webinar zorgvraagtypering: nog enkele plekken beschikbaar VOL!

VOL!! Exclusief voor LVVP-leden organiseren we begin december twee identieke webinars over de zorgvraagtypering in het zorgprestatiemodel. Het webinar van ...

Lees meer