Over de LVVP

Mattias Desmet wint Wim Trijsburgprijs voor Psychotherapie

Mattias Desmet wint Wim Trijsburgprijs voor Psychotherapie

19-12-2019 Print

Prof. dr. Mattias Desmet heeft de Wim Trijsburgprijs voor psychotherapie gewonnen. De prijs voor wetenschappers werd uitgereikt door juryvoorzitter Rien Van tijdens de Dag van de Psychotherapie. Desmet is werkzaam als hoogleraar en psychotherapeut aan de Universiteit van Gent. Hij geniet vooral bekendheid in Vlaanderen maar verdient volgens de jury zonder meer een bredere belangstelling in het Nederlandse taalgebied. Zijn werk is pionierend en van kwalitatief hoog niveau.

Uit het juryrapport
Desmet heeft indruk gemaakt op de jury. Hij verbindt de praktijk met wetenschap en theorie- ontwikkeling en durft daarbij grenzen op te zoeken om tot vernieuwing te komen. De jury is zeer ingenomen met ‘single case archief’ https://singlecasearchive.com/ wat Desmet initieerde. Hierin staan alle gepubliceerde vignettes over psychoanalytische psychotherapie; iedere geregistreerde behandelaar kan hier een casus aan toevoegen. Inmiddels zijn er ruim 500 beschikbaar en de clinicus kan met zoektermen patiënten opzoeken die lijken op een voorliggende casus en lezen hoe dat eerder is aangepakt (https://singlecasearchive.com). Mattias Desmet stond in de media en in artikelen, ondanks juridische tegenwind en politiek maatschappelijke trends, pal voor het grote belang van het beroepsgeheim. Bekijk hier het hele juryrapport.

Over de Wim Trijsburgprijs
De NVP reikte de Wim Trijsburgprijs voor de vierde keer uit. De prijs is bedoeld voor een psychotherapeut of onderzoeker van psychotherapie die onderzoek heeft gedaan naar werkzame factoren in de psychotherapie of onderzoek doet naar samenhang en integratie binnen de psychotherapie en de cliënt centraal stelt. De jury bestaat uit Anna Bartak, Han Berghuis, Adriaan van ’t Spijker en Rien Van (voorzitter). De prijs is een glassculptuur en een geldbedrag te besteden aan een (internationaal) congres.
Wim Trijsburg (1948-2007) was hoogleraar psychotherapie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en maakte deel uit van de onderzoeksschool Netherlands Institute of Health Sciences (NIHES). Daarnaast was hij bijzonder hoogleraar Vernieuwing van de theoretische grondslagen van de psychotherapie aan de Universiteit van Amsterdam.

Ook interessant

Een 8,3 voor de LVVP-starterworkshop

Deelnemers aan de LVVP-workshop voor startende praktijkhouders zijn dik tevreden over de tweedaagse cursus en waarderen deze met een 8,3! Ze ...

Lees meer

Nieuw: factsheets systeemtherapie en psychodynamische psychotherapie

De eerste twee wetenschappelijke factsheets over psychotherapie zijn gepubliceerd. De Nederlandse vereniging voor psychotherapie (NVP) geeft in de factsheets een ...

Lees meer