Over de LVVP

Meer dan 10 zorgverleners: dan ook aantal wachtenden melden

Meer dan 10 zorgverleners: dan ook aantal wachtenden melden

14-01-2021 Print

Alle aanbieders in de ggz moeten verplicht maandelijks hun wachttijden doorgeven aan Vektis. Om meer inzicht te krijgen in de wachttijden, komt er voor zorgaanbieders in de ggz met meer dan tien zorgverleners een uitbreiding van deze plicht. Zij moeten maandelijks gaan melden hoeveel mensen bij hen op de wachtlijst staan. De verplichting geldt vanaf 1 januari 2021. Heeft uw praktijk meer dan tien zorgverleners (fulltime of parttime maakt niet uit), dan geldt dit dus ook voor u. U kunt de gegevens aanleveren aan Vektis, waar u ook al uw wachttijden meldt.

Het inzicht in het aantal mensen dat wacht, per regio, diagnosehoofdgroep en zorgaanbieder, helpt om te bepalen waar welke knelpunten zitten, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). En hoe deze het best kunnen worden aangepakt. Uit recente rapportages van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat de wachttijden voor sommige diagnoses nog steeds veel langer zijn dan de treeknorm. De gevolgen van de corona-uitbraak voor deze wachttijden zijn (vooralsnog) beperkt.

Inzicht
Bij het effectief aanpakken van het wachttijden- en wachtlijstenprobleem in de ggz, is betrouwbaar inzicht in het probleem een essentiële randvoorwaarde. Een wachttijd van 20 weken voor een behandeling is lang. Maar als blijkt dat er maar één persoon op de wachtlijst staat, kan daarvoor sneller een oplossing gevonden bij een andere aanbieder in de regio dan wanneer het om grote aantallen wachtenden gaat.

Diagnoses
Als u bij de wachttijden geen onderscheid maakt naar diagnosehoofdgroep, dan hoeft u dat bij de aantallen wachtenden ook niet te doen. Doet u dat wel, dan dient u dit ook te doen bij de aantallen wachtenden. Het aantal mensen met trauma- en stressgerelateerde stoornissen en autismespectrumstoornis moet wel apart genoemd worden, omdat de wachttijden hiervoor structureel te lang is.

Regionale aanpak
Van zorgaanbieders en zorgverzekeraars verwacht de NZa dat ze de aanvullende inzichten gebruiken om op regionaal niveau tot een snellere en betere match van zorgvraag en beschikbaar aanbod te komen.

Ook interessant

Zilveren Kruis stuurt spiegelinformatie aan contractanten

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft onder een deel van zijn contractanten zogenaamde spiegelinformatie verspreid. Contractanten die een opvallend declaratiepatroon hebben in ...

Lees meer

Opeenvolgende producten in de generalistische basis-ggz

Zorgverzekeraars hanteren in de generalistische basis-ggz in beginsel de eis dat een patiënt klachtenvrij moet zijn na één prestatie ...

Lees meer