Om meer inzicht te krijgen in de wachttijden moeten zorgaanbieders in de ggz met meer dan tien zorgverleners maandelijks gaan melden hoeveel mensen bij hen op de wachtlijst staan. De verplichting geldt vanaf 1 januari 2021. Heeft uw praktijk meer dan tien zorgverleners (fulltime of parttime maakt niet uit), dan geldt dit dus ook voor u. U kunt de gegevens aanleveren aan Vektis, waar u ook al uw wachttijden meldt.
Het inzicht in het aantal mensen dat wacht, per regio, diagnosehoofdgroep en zorgaanbieder, helpt om te bepalen waar welke knelpunten zitten, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). En hoe deze het best kunnen worden aangepakt. Uit recente rapportages van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat de wachttijden voor sommige diagnoses nog steeds veel langer zijn dan de treeknorm. De gevolgen van de corona-uitbraak voor deze wachttijden zijn (vooralsnog) beperkt.
Inzicht
Bij het effectief aanpakken van het wachttijden- en wachtlijstenprobleem in de ggz, is betrouwbaar inzicht in het probleem een essentiële randvoorwaarde. Een wachttijd van 20 weken voor een behandeling is lang. Maar als blijkt dat er maar één persoon op de wachtlijst staat, kan daarvoor sneller een oplossing gevonden bij een andere aanbieder in de regio dan wanneer het om grote aantallen wachtenden gaat.
Diagnoses
De aantallen wachtenden moeten net als bij de wachttijden worden uitgesplitst per diagnosehoofdgroep en per locatie. Daarnaast moet het aantal mensen met trauma- en stressgerelateerde stoornissen en autismespectrumstoornis apart genoemd worden, omdat de wachttijden hiervoor structureel te lang is.
Regionale aanpak
Van zorgaanbieders en zorgverzekeraars verwacht de NZa dat ze de aanvullende inzichten gebruiken om op regionaal niveau tot een snellere en betere match van zorgvraag en beschikbaar aanbod te komen.
Ook interessant
Webinars zorgprestatiemodel gemist? Terugkijken vanaf nu mogelijk
De webinars over het zorgprestatiemodel waren een succes: maar liefst 3.500 unieke bezoekers hebben naar de drie webinars gekeken. Heeft u ...
Lees meerONVZ weigert gebruik privacyverklaring, LVVP doet melding bij de NZa
UPDATE – Inmiddels is gebleken dat ONVZ het gebruik van de privacyverklaring niet weigert. Het onderstaande is dan ook niet meer ...
Lees meer