Over de LVVP

Nationale (Ont)Regelmonitor: zorgverleners ervaren nauwelijks afname regeldruk

Nationale (Ont)Regelmonitor: zorgverleners ervaren nauwelijks afname regeldruk

03-10-2019 Print

De toename van de regeldruk in de zorg lijkt te stagneren, maar zorgverleners ervaren nauwelijks vermindering in de praktijk. Onnodige regels drukken nog steeds zwaar op zorgverleners en hun vertrouwen in daadwerkelijke verandering is zeer laag. Verzekeraars en ict-systemen worden door de zorgverleners als belangrijkste veroorzakers van de regeldruk aangewezen. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de nationale (ont)regelmonitor, een onderzoek onder ruim 10.000 zorgverleners. De monitor is een initiatief van VvAA, collectief voor ruim 123.000 zorgverleners, in samenwerking met diverse beroepsorganisaties.

Psychologen/psychotherapeuten
Psychologen/psychotherapeuten hebben relatief gemiddeld te maken met regeldruk. De grootste bron van ervaren regeldruk is de zorgverzekeraar (49%). De ervaren regeldruk en bureaucratie is het afgelopen half jaar afgenomen. Ook is er minder tijdverlies door het omgaan met regels op het werk. Psychologen/psychotherapeuten zijn meer bekend met [Ont]Regel de Zorg en voelen er zich door gesteund. Ze zijn echter minder tevreden over de voortgang. Het vertrouwen dat de administratieve lasten merkbaar zullen verminderen is nog lager dan een half jaar geleden.

Middenmeting
De Nationale (Ont)Regelmonitor is deze zomer na een 0-meting eind 2018 opnieuw voorgelegd aan onder meer apothekers, huisartsen, medisch specialisten, psychologen en psychotherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Inmiddels is ruim 80% van de zorgverleners bekend met de beweging (Ont)Regel de Zorg en merkt 47%, in plaats van 42% een half jaar geleden, dat het onderwerp in hun organisatie of beroepsgroep ‘op de agenda staat’. Echter, een half jaar na de eerste meting heeft nog steeds 82%, ten opzichte van 87% een half jaar geleden, last van regeldruk op het werk. Net als een half jaar geleden is 62% van de zorgverleners ontevreden over de voortgang van het ontregelen. Het aantal zorgverleners dat (heel) weinig vertrouwen heeft in daadwerkelijke verandering, is gestegen van 63% naar 67%. Het onderzoekt toont tevens aan dat de regeldruk letterlijk ‘drukt’ op de zorgverleners: hoe meer tijd men kwijt zegt te zijn aan onnodige regels, hoe vaker men last heeft van burn-outklachten.

Meer lezen? Klik hier

Ook interessant

Kwart gemeentelijke zorgkosten wordt besteed aan coördinatie

‘Ruim 25% van de totale gemeentelijke zorgkosten wordt besteed aan coördinatie’, zo bleek uit onderzoek van Berenschot. 4-7% van deze ...

Lees meer

LVVP-contractenoverzicht 2020 gereed

Zoals elk jaar maken we voor de leden een overzicht van de contracten van alle zorgverzekeraars. Dit contractenoverzicht 2020 is nu ...

Lees meer