Over de LVVP

Nieuw: factsheets systeemtherapie en psychodynamische psychotherapie

Nieuw: factsheets systeemtherapie en psychodynamische psychotherapie

19-12-2019 Print

De eerste twee wetenschappelijke factsheets over psychotherapie zijn gepubliceerd. De Nederlandse vereniging voor psychotherapie (NVP) geeft in de factsheets een overzicht van de bewijskracht over de effectiviteit van systeemtherapie en psychodynamische psychotherapie. De bewijzen worden onderbouwd met recente onderzoeken, feiten en cijfers. Beide factsheets zijn te vinden op www.psychotherapie.nl.

Psychodynamische psychotherapie bij volwassenen
De factsheet psychodynamische psychotherapie bij volwassenen geeft op basis van beschikbaar wetenschappelijke onderzoek een overzicht van de huidige bewijskracht voor de effectiviteit van deze therapievorm bij volwassenen. Het geeft antwoord op de vraag welke psychodynamische behandelingen voldoen aan de eisen voor wetenschappelijk bewijs die het Zorginstituut Nederland hanteert voor de werkzaamheid van behandelingen.

Systeemtherapie bij kinderen, jeugdigen en volwassenen
De factsheet systeemtherapie bij kinderen, jeugdigen en volwassenen geeft een omschrijving van systeemtherapie, een vorm van psychotherapie die gericht is op relaties tussen mensen. Op basis van beschikbaar wetenschappelijke onderzoek biedt het een overzicht van het bewijs voor de effectiviteit van systeemtherapie bij specifieke (DSM- geclassificeerde) psychische stoornissen en bij andere problematiek die vaak gepaard gaat met psychische problemen, zoals relatieproblemen. Het geeft antwoord op de vraag welke systemische behandelingen voldoen aan de eisen voor wetenschappelijk bewijs die het Zorginstituut Nederland hanteert voor de werkzaamheid van behandelingen. Ook biedt het een overzicht van gezinsbehandelingen die zijn opgenomen in de database van erkende effectieve jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Nog meer factsheets in de maak
De NVP-wetenschapsraad werkt onder voorzitterschap van prof. dr. Ton van Balkom verder aan de factsheets cognitieve gedragstherapie, groepspsychotherapie, common factors en klinische psychotherapie.

Ook interessant

Mattias Desmet wint Wim Trijsburgprijs voor Psychotherapie

Prof. dr. Mattias Desmet heeft de Wim Trijsburgprijs voor psychotherapie gewonnen. De prijs voor wetenschappers werd uitgereikt door juryvoorzitter Rien ...

Lees meer

Reminder: korte leden-enquête over praktijkvoering

Onlangs ontvingen LVVP-leden een uitnodiging om mee te doen aan een korte enquête over hun praktijkvoering in de vrijgevestigde ...

Lees meer