Over de LVVP

Nieuw format voor huisartsen bij verwijzing naar de ggz

Nieuw format voor huisartsen bij verwijzing naar de ggz

04-02-2015 Print

De LHV-site vermeldt dat verschillende huisartsen niet weten wat er precies in een verwijsbrief moet staan als zij in het huidige ggz-systeem een patiënt doorverwijzen voor nadere diagnostiek en behandeling. Omdat dit regelmatig tot discussie leidt tussen huisartsen en ggz-aanbieders, bieden LHV en NHG ter ondersteuning van hun leden nu een aangepast format voor een ggz-verwijsbrief aan.

Dit format geeft de huisarts de mogelijkheid om relatief eenvoudig tot een duidelijke verwijzing te komen als sprake is van een (vermoeden van een) DSM-benoemde psychische stoornis bij een patiënt, aldus de LHV. De voorbeeldbrief wordt ondersteund door de NHG-richtlijn gegevensuitwisseling huisarts-ggz en is door de LHV getoetst aan de NZa-beleidsregels.

 

De LHV meldt verder dat gewerkt wordt aan samenwerkingsrichtlijnen voor de huisarts en de ggz; deze zijn naar verwachting medio 2015 klaar. Het format voor de verwijsbrief wordt op basis hiervan mogelijk nader aangepast.

 

Welke artsen mogen verwijzen naar de ggz?

Uit naam van een aantal verenigingen vroeg de Nederlandse Vereniging voor Neurologie aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Zorginstituut Nederland (ZiNL) welke medisch specialisten direct mogen verwijzen naar een ggz-behandelaar. Daarover bestond onduidelijkheid omdat niet alle zorgverzekeraars hierin identiek handelen. ZN geeft in haar antwoord te kennen dat verzekeraars de ruimte hebben “tot een nadere private invulling van de publieke norm inzake de verwijzing en verwijsregistratie”, maar dat zij bereid zijn om hierbij een gezamenlijke uniforme basisnorm te hanteren. Indien zij hiervan afwijken, zullen zij hier duidelijk over communiceren naar hun verzekerden en zorgaanbieders, aldus ZN. Degenen die een geldige verwijzing kunnen geven voor de ggz, zijn volgens ZN de huisarts, de medisch specialist (inbegrepen zijn de psychiater van een ggz-instelling of PAAZ, specialist ziekenhuis, specialist ouderengeneeskunde) en de straatdokter.

Tot 1 januari 2015 konden ook de schoolarts (= arts voor jeugdgezondheidszorg) en bureau jeugdzorg rechtstreeks naar de ggz verwijzen.

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer