Over de LVVP

Nieuwe hulp voor keuze praktijksoftwarepakket

Nieuwe hulp voor keuze praktijksoftwarepakket

12-04-2018 Print

Een praktijksoftwarepakket heeft impact op het gehele administratieve proces in een vrijgevestigde ggz-praktijk. Maar welk pakket past nou het beste? Om die keuze goed te maken, bood de LVVP al een vergelijkend overzicht. Daar wordt nu een nieuw instrument aan toegevoegd: het Programma van Eisen voor vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten.

De kwaliteit van het softwarepakket dat vrijgevestigde ggz-aanbieders gebruiken, is zeer bepalend voor de administratieve lastendruk die ze ervaren. Een softwarepakket heeft impact op het gehele administratieve proces in een praktijk. Maar het is erg lastig te bepalen welk softwarepakket voor een individueel lid de beste keuze is.

 

Nieuw instrument: Programma van Eisen

De LVVP ondersteunt haar leden al bij deze keuze met behulp van een jaarlijks overzicht van softwarepakketten van een groot aantal aanbieders. In de afgelopen maanden heeft de LVVP in opdracht van VWS een nieuw instrument laten ontwikkelen dat leden kan helpen bij met maken van een keuze voor een softwarepakket of het beoordelen van het bestaande pakket: een Programma van Eisen (PvE) voor de vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Het PvE biedt een goede basis voor de toenemende aandacht voor praktijksoftware en digitalisering.

 

Vragenlijst met zes hoofdcategorieën

Bij het maken van het PvE zijn eerst bestaande PvE’s uit de zorg geanalyseerd. Vervolgens hebben we drie klankbordgroepen georganiseerd met zorgaanbieders, stakeholders, verzekeraars en andere betrokkenen. De daar opgehaalde informatie is uitgewerkt en gebruikt om het PvE op te stellen.

Het PvE heeft de vorm van een vragenlijst die leden helpt bij het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten. Het PvE schrijft niet voor wat het beste pakket is, maar helpt wel bij het maken van een keuze. Het PvE is opgebouwd uit zes hoofdcategorieën:

 

  • dossier
  • administratie
  • functioneel
  • service
  • technisch
  • juridisch

 

Goede basis om in gesprek te gaan

Per hoofdcategorie is aangegeven welke elementen er in een pakket moeten zitten (must have), welke zeer gewenst zijn (should have) en welke prettig om te hebben (nice to have). Het resultaat is een PvE dat een uitstekende basis biedt om met één of meerdere leveranciers op een gestructureerde en beargumenteerde wijze het gesprek aan te gaan. In het PvE is ook een overzichtelijke gebruikershandleiding opgenomen.

Ook interessant

Congrescommissie zoekt leden!

Met het geslaagde congres van september 2017 in het achterhoofd kijkt de congrescommissie alweer vooruit naar de nieuwe editie die najaar 2019 ...

Lees meer

LVVP zet zich in voor minder administratieve lasten

Afgelopen week hadden de ggz-partijen en zorgverzekeraars een bestuurlijk overleg met staatssecretaris Paul Blokhuis over administratieve lasten. Ook de LVVP ...

Lees meer