Over de LVVP

NZa: geestelijke gezondheidszorg weer naar normale niveau

NZa: geestelijke gezondheidszorg weer naar normale niveau

23-07-2020 Print

De geestelijke gezondheidszorg en de medisch-specialistische zorg koersen af op een nieuwe normale situatie, aldus de NZa. Niet alle zorg wordt ingehaald, maar patiënten krijgen over het algemeen de zorg die zij nodig hebben. Er is ook weer ruimte is voor minder urgente zorg. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het opschalen van onder andere de geestelijke gezondheidszorg.

De corona-uitbraak heeft grote gevolgen gehad voor de zorg voor patiënten. Sinds maart waren er 63.000 minder verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg dan verwacht.

Geestelijke gezondheidszorg
De NZa geeft aan dat men voor de ggz de afgelopen weken weer op meer dan 90% van de verwachte verwijzingen zonder corona-maatregelen. Uit eerste niet-representatieve cijfers van drie grote ggz-instellingen is op te maken dat het aantal patiënten dat in de ggz instroomt nog niet volledig hersteld is. In het aantal gestarte trajecten in deze instellingen zien we een substantiële daling sinds de corona-maatregelen, waarbij het herstel nog moet worden ingezet. De wachttijden veranderen tijdens de coronacrisis nauwelijks, wat erop lijkt te duiden dat er geen run is op de ggz.

Vervolg
De zorg lijkt zich dus te ontwikkelen naar een nieuwe normale situatie, waarin alle zorg weer geleverd kan worden. Dat is een grote verdienste van de ziekenhuizen, klinieken en de ROAZ regio’s die regionaal de verschillende spelers in de zorg bij elkaar brengen en, samen met partijen en de NZa, knelpunten signaleren en wegnemen. De NZa blijft het herstel van de zorg nauwkeurig monitoren en kijkt hierbij naar de wachttijden voor zorg en signalen en meldingen van knelpunten. Voorop staat dat iedere patiënt tijdig passende zorg moet krijgen. Het kan nog steeds voorkomen dat mensen wachten op zorg. Het is belangrijk dat zij contact houden met de huisarts en hun zorgverzekeraar, zodat voor hen een passende oplossing kan worden gevonden.

 

Ook interessant

Opleideling in loondienst of zelfstandig?

Gaat u een arbeidsrelatie aan met een opleideling, dan raden wij u aan om te kiezen voor loondienst en hiervoor ...

Lees meer

NZa verlengt regels voor declaratie digitale zorg tot eind 2020

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlengt de tijdelijke verruimingen voor digitale zorg, die per 1 maart van dit jaar zijn ingegaan, tot ...

Lees meer