Over de LVVP

Posters om patiënt te informeren over betrouwbare informatie bij psychische klachten

Posters om patiënt te informeren over betrouwbare informatie bij psychische klachten

17-02-2021 Print

Vier op de tien Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening. Juist nu er veel signalen zijn dat dit aantal stijgt, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten waar laagdrempelig betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten te vinden is. Akwa GGZ start daarom opnieuw de campagne om de informatie op Thuisarts.nl over psychische klachten onder de aandacht te brengen.

Posters en flyers voor in huisartspraktijken en ggz-praktijken
Voor lichamelijke klachten vinden patiënten hun weg naar Thuisarts.nl al, voor psychische klachten is dit minder. Om patiënten met psychische klachten ook de weg naar Thuisarts.nl te laten vinden, kunnen praktijken gratis posters en flyers bestellen waarin patiënten met psychische klachten vertellen over hun ervaring met Thuisarts.nl. In 2020 zijn op ruim 1.400 plekken posters opgehangen in huisartspraktijken en ggz-instellingen. Ook nu zijn deze posters en flyers weer gratis te bestellen.

Samen beslissen over goede zorg
Onder begeleiding van Akwa GGZ heeft de geestelijke gezondheidszorg kwaliteitsstandaarden ontwikkeld voor psychische klachten. Voor elke psychische klacht hebben patiënten, naasten en zorgverleners samen beschreven wat zij goede zorg vinden. De patiëntinformatie uit deze standaarden staat op Thuisarts.nl. Patiënten kunnen er terecht als ze meer willen weten over hun angsten, somberheid, stemmen die ze horen of andere psychische klachten. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat de stoornis is, welke klachten erbij horen, wat je zelf kunt doen en er staat informatie over behandelmogelijkheden. Ook naasten kunnen er terecht voor informatie over hoe zij om kunnen gaan met iemand die psychische klachten heeft.

Patiënten aan het woord
Vier patiënten delen hun persoonlijke verhaal over psychische klachten en het belang van betrouwbare informatie. Danny beleefde elke dag als een strijd door zijn angststoornis; Esther heeft last van SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten); Peter kwam er na 40 jaar achter dat hij depressies heeft en Robin hoort stemmen in zijn hoofd.

Kijk voor de verhalen van patiënten en meer mogelijkheden om mee te doen op: www.akwaggz.nl/thuisarts. De informatie op Thuisarts.nl over psychische aandoeningen en de verhalen in deze campagne zijn in samenwerking met MIND tot stand gekomen. Meer informatie over MIND is te vinden op www.wijzijnmind.nl.

Ook interessant

Online Magazine Wijkgericht werken en toegang

Het programma Zorg voor de Jeugd (www.voordejeugd.nl) heeft als doel de zorg voor jeugd samen steeds beter maken. ...

Lees meer

Nieuwe keuzehulp Persoonlijkheidsstoornissen beschikbaar

De online keuzehulp Persoonlijkheidsstoornissen is onderdeel van de implementatie van de zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen en helpt professionals bij het toepassen van ...

Lees meer