Over de LVVP

ROM-documenten in het kader van contractering VGZ

ROM-documenten in het kader van contractering VGZ

04-02-2015 Print

Bij de aanvraag van een VGZ-contract voor 2016, vraagt de verzekeraar om daarbij een aantal documenten te uploaden. We geven hieronder een korte toelichting hoe dit in geval van ROM in zijn werk gaat.

  • In het kader van de vraag over het genereren en bespreken van spiegelinformatie vindt VGZ de inschrijving bij de Stichting Benchmark GGZ (SBG) via de zogenoemde intentieverklaring tot aanlevering van ROM-data op dit moment voldoende. De ontvangstbevestiging die u destijds per e-mail van SBG hebt ontvangen, is de betreffende intentieverklaring. Als u zich nog niet bij SBG hebt aangemeld, dan kunt u dat via deze link doen. Zoals eerder aangegeven wordt deze vraag niet door VGZ in de beoordeling meegeteld. Wel dient u aan te geven dat u uw uitkomsten bespreekt met de patiënt (zie het ROM-protocol op Mijn LVVP via deze link) en met collega’s in uw intervisiegroep. ROM is als bespreekpunt voor intervisie opgenomen in het intervisieformulier. Klik hier voor de LVVP-richtlijn voor intervisie en dbc-registratie (u dient ingelogd te zijn);
  • Ten aanzien van de vraag naar een overzicht waaruit blijkt dat ROM is geïntegreerd in de behandeling, stelt VGZ nu dat het voldoende is als u beschrijft hoe u ROM in de behandelrelatie toepast. De LVVP adviseert u om hierbij het LVVP ROM-protocol te gebruiken.
  • Het is niet de bedoeling dat u een geanonimiseerd bestand aanlevert als bewijs dat u ROM hebt geïntegreerd in de behandeling van 45% van uw patiënten. Zo’n bestand voldoet namelijk niet aan de voorwaarden die zijn afgesproken voor de aanlevering aan SBG. Zorgverzekeraars hebben slechts inzage in de ROM-responsepercentages van een individuele zorgaanbieder, en ook dat is nu niet mogelijk.
  • Als u gebruikmaakt van de LVVP ROM-portal, kunt u als bewijs dat u ROM’t het overzicht voor verzekeraars uitdraaien. U doet dat als volgt: als u in de ROM-portal bent ingelogd, vindt u in het menu aan de linkerzijde de optie '(maatwerk)rapportage'. U klikt vervolgens op vragenlijstafnames en geeft dan de periode aan waarover u wilt aanleveren. Vervolgens start u het rapport. Er verschijnt een pdf; dit is het rapport waar de zorgverzekeraar naar vraagt. Als uw internetprogramma pop-ups blokkeert, dan moet u daar eerst toestemming voor geven. (Mocht dit problemen opleveren dan kunt u contact opnemen met Reflectum via info@reflectum.nl / 010-5241135). Of u kunt een algemene verklaring uploaden, waarin u verklaart dat u bij 45% van uw behandelingen een voor- en nameting afneemt. Dit document dient uw handtekening te bevatten. Reflectum heeft een voorbeeld op zijn site staan. De genoemde 45% is echter niet volgens de afspraken die partijen hebben gemaakt voor het aanleveren van ROM-gegevens door vrijgevestigden. Dit is namelijk 40% en de LVVP is hierover nog in gesprek met VGZ.

 

Workshop en intervisie

Leden die actief/actiever aan de slag willen met de ORS en SRS, middels de Feedback Informed Treatment (FIT)-methode, kunnen bij LVVP-lid Liz Pluut workshops of supervisies volgen. Meer informatie kunt u hier vinden.

De ORS en SRS zijn zeer geschikt om als ROM-instrument te gebruiken, onder andere bij de behandelevaluaties. Ze zijn niet geschikt bevonden als benchmarkinstrument voor SBG.

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer