Over de LVVP

Ruim helft ggz-aanbieders biedt inzicht in wachttijden

Ruim helft ggz-aanbieders biedt inzicht in wachttijden

15-02-2018 Print

Zo’n 60 procent van de vrijgevestigde ggz-aanbieders heeft in januari jl. voor de eerste keer informatie aangeleverd bij Vektis over hun wachttijden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht aanbieders sinds dit jaar om hun wachttijdgegevens vóór de 10e van elke maand aan te leveren bij Vektis. Hebt u nog geen verzoek van Vektis ontvangen om een account aan te maken en uw wachttijden aan te leveren? Check dan op www.agbcode.nl of uw e-mailadres bekend is. Lees hier de instructie van Vektis: ‘Hoe registreer ik mijn Vektis wachttijden?

Wachttijden vóór 1 juli 2018 binnen de Treeknormen
Zoals u weet, hebben ggz-partijen, patiëntenorganisatie Mind, Zorgverzekeraars Nederland en VWS medio 2017 een akkoord gesloten om de wachttijden in de ggz vóór 1 juli 2018 binnen de Treeknormen te krijgen. Ook als u geen patiënten aanneemt -en dus een patiëntenstop hanteert- moet u dat bij Vektis melden. In de ggz gelden de volgende Treeknormen:

 

  • 4 weken maximale wachttijd bij aanmelding;
  • 6 weken maximale wachttijd tussen aanmelding en behandeling.

 

Keuze-informatie voor patiënten

Met de maandelijkse uitvraag van actuele wachttijden wil de NZa aan burgers, verwijzers en zorgverzekeraars inzicht geven in de wachttijden en zo patiënten helpen in hun keuze voor een behandelaar. De NZa is zich ervan bewust dat dit voor zorgaanbieders een extra administratieve last oplevert. We zijn daarom met Vektis op zoek naar een mogelijkheid om deze last in de toekomst te beperken.

 

Nieuwe website: kiezen in de ggz

De opgevraagde wachttijden worden later ook gebruikt om te vermelden op de nieuw te bouwen website ‘kiezen in de ggz’. Dit is een initiatief om patiënten te helpen bij de keuze van een zorgaanbieder in de ggz. Patiënten kunnen op de website straks gegevens van uw praktijk vinden, waaronder de wachttijden die u bij Vektis hebt aangeleverd. We houden u op de hoogte van de ontwikkeling van deze keuzewebsite.

Ook interessant

Persbericht: vrijgevestigde ggz-aanbieders selectiever bij contractering

De contracteerbereidheid onder vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten neemt af. Met name de krappe omzetplafonds werken beperkend op de capaciteit. Daarnaast ...

Lees meer

Administratieve lusten en lasten

“Het gaat om het teveel.En om het feit dat het is losgezongen van de inherente kwaliteit en uiteindelijk ...

Lees meer