Over de LVVP

Standaard kortingspercentage voor ongecontracteerde zorg mag niet meer

Standaard kortingspercentage voor ongecontracteerde zorg mag niet meer

14-02-2019 Print

Diverse media berichtten onlangs over de uitspraak in de zaak die stichting handhaving vrije artsenkeuze heeft aangespannen tegen de vier grootste zorgverzekeraars (zie bijvoorbeeld Skipr, Consumentenbond). Zorgverzekeraars mogen van de rechter niet meer standaard één kortingspercentage hanteren bij het vergoeden van zorg van aanbieders met wie ze geen contract hebben (lees hier de hele uitspraak). Een interessante uitspraak, aldus de LVVP, die wellicht bijdraagt aan een gelijk -dan wel minder ongelijk- speelveld tussen zorgverzekeraars en aanbieders van zorg.

 

75% van het marktconforme tarief
De zaak was aangespannen door de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, namens ruim dertig private zorgaanbieders, zoals ggz-instellingen, wijkverpleegkundigen en fysiotherapeuten. Volgens de media doen zorgverzekeraars liever geen zaken met ‘ongecontracteerde aanbieders’. Met hen hebben ze namelijk geen afspraak gemaakt over de prijs van de behandeling. Daarom krijgen patiënten niet het volledige bedrag vergoed, maar vaak 75 procent van het marktconforme tarief (dat wat zorgverzekeraars beschouwen als een gemiddeld tarief voor een behandeling). Een aantal zorgverleners neemt genoegen met die 75%, anderen sturen de patiënt een rekening voor het verschil.

 

Geen standaard percentage meer
De rechter heeft bepaald dat zorgverzekeraars geen standaard percentage meer mogen hanteren bij ongecontracteerde zorg. Zij moeten per zorgtype gaan motiveren waarom zij een bepaalde korting heffen en waar die precies op gebaseerd is. Hierbij moeten zorgverzekeraars rekening houden met het ‘hinderpaalcriterium’ uit de Zorgverzekeringswet: de hoogte van het tarief mag geen belemmering vormen voor patiënten om te kiezen voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder.

Ook interessant

Mediquest vraagt toestemming voor doorleveren persoonsgegevens in uw kwaliteitsstatuut

Mediquest vraagt ggz-behandelaren met een eigen kwaliteitsstatuut toestemming voor het doorleveren van gegevens aan Zorginstituut Nederland en MIND. De LVVP ...

Lees meer

LVVP: administratieve lasten onverminderd hoog

We zijn nog steeds in overleg met diverse partijen over het terugbrengen de administratieve lasten. Dit is voor alle betrokken ...

Lees meer