Over de LVVP

Teleurstellende reactie NZa op meldingen generieke afslagen

Teleurstellende reactie NZa op meldingen generieke afslagen

26-02-2020 Print

Vele LVVP-leden hebben een melding gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de generieke afslagen die zorgverzekeraars hanteren in de contracten voor 2020. De NZa gaf eerder aan dat zij hier onderzoek naar zou doen. De NZa is nu van mening dat er geen sprake is van generieke afslagen, omdat het steeds om verschillende percentages zou gaan (lees hier de brief van de NZa). De LVVP wordt uitgenodigd voor een gesprek om ons uit te laten leggen hoe de afslagen werken – wat we zelf uiteraard goed in beeld hebben. Een ronduit teleurstellend resultaat dus!

Extra betalen voor lagere afslag
Uiteraard staat de LVVP open voor een gesprek, maar we beschikken zelf over overzichten en hebben goed in beeld waar de afslagen uit bestaan. Er is wel degelijk sprake van generieke afslagen. Immers worden alle contractanten gelijkelijk afgeslagen, waarna op basis van extra investeringen weer verschillende opslagen verdiend kunnen worden. Zorgaanbieders moeten dus zelfs extra investeren om (gedeeltelijk) van die afslagen af te komen.

LVVP-leden deden massaal melding van generieke afslagen
Zorgverzekeraars hanteerden voor de contractering 2020, net als vorige jaren, algemene kortingspercentages tot wel 20% op de nieuwe NZa-tarieven. Dit echter ondanks de oproep van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan zorgverzekeraars om passende vergoedingen vast te stellen. Velen van u zijn in de contracten voor 2020 geconfronteerd met dergelijke algemene kortingspercentages of hebben juist vanwege de lage tarieven geen contract afgesloten. En velen van u hebben hierover een melding gedaan bij de NZa.

Ook interessant

Saskia Wagener nieuwe vertrouwenspersoon LVVP

De beroepscodes verplichten ertoe om als zorgverlener te reflecteren op het eigen professionele functioneren en indien nodig hulp te zoeken. ...

Lees meer

Mondelinge toestemming voor informatie aan de huisarts volstaat

Bij de LVVP komen geregeld vragen binnen over toestemming van de patiënt voor informatie aan de huisarts dan wel ...

Lees meer