Over de LVVP

Thuisarts.nl: ook bij psychische klachten

Thuisarts.nl: ook bij psychische klachten

15-10-2020 Print

Inmiddels kennen veel Nederlanders thuisarts.nl als de betrouwbare website met informatie over medische klachten. Maar ook over psychische klachten is veel informatie op deze site te vinden. Vier op de tien Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening. Op dat moment is betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten belangrijk. Daarom zijn Akwa GGZ en thuisarts.nl een campagne gestart om de informatie op thuisarts.nl over psychische klachten onder de aandacht te brengen.

Samen beslissen over goede zorg
Op thuisarts.nl zijn patiëntenversies van de ggz-kwaliteitsstandaarden te vinden. Patiënten kunnen er terecht als ze meer willen weten over hun angsten, somberheid, stemmen die ze horen of andere psychische klachten. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat de stoornis is, welke klachten erbij horen, wat je zelf kunt doen en er staat informatie over behandelmogelijkheden. Ook naasten kunnen er terecht voor informatie over hoe zij om kunnen gaan met iemand die psychische klachten heeft.

Dominique Vijverberg, directeur van Akwa GGZ: “Deze informatie is zo waardevol omdat patiënten, naasten en zorgverleners samen deze kwaliteitsstandaarden hebben gemaakt. Bij behandeling van mensen met een psychische aandoening is het van belang dat de patiënt en naasten goed geïnformeerd zijn om samen met de zorgverlener te kunnen beslissen wat het beste is voor hun persoonlijke situatie. Thuisarts.nl is hét platform voor patiënten als het gaat om betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte. Voor lichamelijke klachten vinden patiënten hun weg naar Thuisarts.nl al, we willen graag dat dit voor psychische klachten ook zo wordt.”

Met een speciaal ontworpen Instagramfilter en #BezoekThuisarts, kan iedereen aandacht vragen voor mentale problemen en het belang van betrouwbare informatie bij psychische klachten. Online en ook bij verschillende ggz-locaties en huisartsenpraktijken wordt aandacht gevraagd voor het belang van betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten.

Kijk voor de verhalen van patiënten en de mogelijkheden om mee te doen op: www.akwaggz.nl/thuisarts. De informatie op thuisarts.nl over psychische aandoeningen en de verhalen in deze campagne zijn in samenwerking met MIND tot stand gekomen. Meer informatie over MIND is te vinden op www.wijzijnmind.nl.

Ook interessant

Het zorgprestatiemodel komt eraan: zorg dat u aangehaakt blijft!

Op 1 januari 2022 is het zover: het zorgprestatiemodel wordt ingevoerd. Deze nieuwe manier van bekostiging van de ggz zal veel impact ...

Lees meer

Gratis webinar Suïcideplan of veiligheidsplan?

SUPRANET GGZ en de Vrije Universiteit Amsterdam organiseren op 9 november 2020 van 16.00 tot 17.00 uur een gratis webinar voor zorgprofessionals die te ...

Lees meer