Over de LVVP

UBO-regeling: eenmanszaken moeten soms aanvullende informatie bij Vektis aanleveren

UBO-regeling: eenmanszaken moeten soms aanvullende informatie bij Vektis aanleveren

09-06-2021 Print

Vrijwel alle organisaties in Nederland moeten de ‘Ultimate Beneficial Owners’ ofwel de uiteindelijk belanghebbende(n) inschrijven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Dit zijn de natuurlijke personen bij wie de winst van een organisatie terecht komt. Het UBO-register is ingesteld om te voorkomen dat het financiële stelsel in Nederland wordt gebruikt voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Het UBO-register geeft inzicht wie de zeggenschap heeft over organisaties die in Nederland zijn opgericht. De wettelijke UBO-registratieplicht geldt niet voor eenmanszaken – dat is logisch, want u bent als eigenaar van de eenmanszaak namelijk automatisch de UBO.

Zorgverzekeraars mogen alleen met zorgaanbieders contracten afsluiten die aan de wettelijke verplichtingen rond de registratie van de UBO voldoen. Daarom nemen zij een bepaling over de registratie van de UBO op in contracten met zorgaanbieders. CZ en Zilveren Kruis vragen zelfs op voorhand een verklaring dat ’de praktijk voldoet aan de relevante verplichtingen ten aanzien van de registratie van de UBO’.

Als eenmanszaak kunt u bij deze vraag van de zorgverzekeraar gewoon ‘ja’ invullen, ook al heeft u zich niet bij de KvK in het UBO-register ingeschreven. U voldoet -omdat u een eenmanszaak bent- namelijk wel aan alle wettelijke eisen en relevante verplichtingen.

UBO-registratie aanvullen
Het kan zijn dat de zorgverzekeraar u apart benadert, omdat bij Vektis niet bekend is dat u een eenmanszaak bent. De zorgverzekeraar krijgt dan een signaal dat uw UBO-registratie niet klopt. Mocht dat het geval zijn, dan kunt u op elk moment in het jaar via dit formulier van Vektis uw gegevens aanvullen. U verklaart dan u dat u een eenmanszaak bent en u vult bij tabel 1 uw persoonlijke gegevens in met uw aandeel (100% directe zeggenschap).

Wanneer een bestaande UBO-registratie wijzigen?
U hoeft uw registratie alleen te wijzigen als de zeggenschap over de praktijk wijzigt (bijvoorbeeld als u samen met anderen eigenaar wordt van een maatschap, VOF of BV). Dan moet u de UBO’s bij de KvK opgeven en uw registratie bij Vektis aanpassen.

Ook interessant

Werkt u in de generalistische basis-ggz? Registreer in 2021 uw reële bestede tijd!

Op 1 januari 2022 wordt het nieuwe zorgprestatiemodel ingevoerd. Alle behandelingen (producten en dbc’s) die niet in 2021 zijn afgerond, worden op ...

Lees meer

Praktijkwaarneming tijdens uw vakantie

Gaat u met vakantie? Zorg dan dat u de praktijkwaarneming goed geregeld hebt. Gebruik hiervoor waar nodig de modelovereenkomst praktijkwaarneming. ...

Lees meer