Over de LVVP

Uitleg over zorgtrajecten, dbc”™s en wachttijden in de g-ggz

Uitleg over zorgtrajecten, dbc”™s en wachttijden in de g-ggz

04-02-2015 Print

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft desgevraagd uitleg over het verschil tussen een zorgtraject en een dbc, en de definitie van wachttijd. Het openen en sluiten van zorgtrajecten is namelijk niet hetzelfde als het openen en sluiten van dbc’s.

Bij het maken van de afspraak moet het zorgtraject geopend worden; pas zodra de eerste patiëntgebonden activiteit plaatsvindt, wordt de dbc geopend. Als er geen patiëntgebonden activiteit plaatsvindt, bijvoorbeeld als de patiënt niet komt, dan wordt er dus géén dbc geopend. Vervolgens wordt het zorgtraject opengehouden voor 365 dagen. Als er na 365 dagen geen patiëntgebonden contact is geweest, wordt het zorgtraject gesloten. De wachttijd in de gespecialiseerde ggz is dus het verschil tussen het moment van aanmelding c.q. het openen van een zorgtraject en de opening van de dbc c.q. het eerste patiëntgebonden contact. Voor de registratie van uw wachttijd en de monitoring daarvan door de NZa is het van belang dat u op deze manier registreert. Vergeet niet uw wachttijd te melden in uw profiel op de LVVP-site, waarvan de resultaten te zien zijn in de zoekmachine voor patiënten.

 

Voorbeelden uit de praktijk

De NZa noemt ter illustratie de volgende praktijkvoorbeelden:

  • Bij een no show na aanmelding en, op een later moment, wel patiëntcontact, dan is er sprake van een zorgtraject, een dbc en wachttijd. Door de no show is de geregistreerde wachttijd langer.
  • In geval de patiënt na het maken van een afspraak naar de crisisdienst gaat en dus niet naar de vrijgevestigde, en indien de gemaakte afspraak daarmee vervalt, dan is er sprake van een zorgtraject, maar wordt er geen dbc geopend en wordt er geen wachttijd geregistreerd. Mocht de patiënt na de crisis terugkomen voor behandeling, dan is er sprake van een zorgtraject, wordt een dbc geopend en kan er sprake zijn van wachttijd.

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer