Over de LVVP

UMCG zoekt deelnemers voor onderzoeken naar behandeling hardnekkige depressie

UMCG zoekt deelnemers voor onderzoeken naar behandeling hardnekkige depressie

03-07-2019 Print

Op de ledenvergadering van 26 juni jl. hield hoogleraar Jan Spijker een lezing over de nieuwe zorgstandaard depressieve stoornissen. De multidisciplinaire richtlijn (mdr) depressie is gebruikt als wetenschappelijke basis onder de zorgstandaard. De mdr dateert echter van 2013 en is dus niet meer volledig actueel. De kennis neemt toe en er worden steeds nieuwe studies gedaan. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is twee onderzoeken gestart naar twee soorten medicatie voor de behandeling van hardnekkige depressie en is op zoek naar deelnemers.

Behoefte aan nieuwe behandelmethoden
In Nederland krijgt bijna één op de vijf volwassenen ooit in het leven te maken met een depressie. Bij ongeveer 30% van deze mensen heeft reguliere behandeling geen of onvoldoende effect op de stemming. Er is dan ook grote behoefte aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden. Eerdere studies wijzen erop dat psilocybine en ketamine kunnen helpen in de behandeling tegen depressie.

Deelnemers gezocht
Om dit goed te kunnen onderzoeken, is het UMCG op zoek naar patiënten met een hardnekkige depressie die willen deelnemen aan onze studies. Onderzoek naar de behandeling van depressie is niet mogelijk zonder deelnemers.
Het UMCG vraagt of u aan hun studies wil denken als u een patiënt in uw caseload heeft met een hardnekkige depressie. De volgende patiënten komen in aanmerking:

  • mannen en vrouwen
  • 18 jaar en ouder
  • matig tot ernstige depressie
  • onvoldoende respons op antidepressiva

Heeft u een patiënt die mogelijk in aanmerking komt en wilt u dat met het team van UMCG kortsluiten? Of wilt u meer informatie over de studies? Neem dan contact op via tel. (06) 2565 0710 of (050) 3610 930, of per e-mail via psilocybinestudie@umcg.nl of ketaminestudie@umcg.nl.

Meer informatie
De studies worden begeleid door Maartje Hofman (coördinator), Sanne Smith (arts-onderzoeker) en Maurice Vischjager (vpl. onderzoeker). Meer informatie kunt u lezen op www.psilocybinestudie.umcg.nl en www.ketaminestudie.umcg.nl.

Ook interessant

Subsidieregeling voor de juiste zorg op de juiste plek (JZOJP)

In het kader van de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) kunnen regionale samenwerkingsverbanden expertise inhuren voor het verzamelen ...

Lees meer

Dirk de Wachter key note spreker op LVVP-congres

In België is hij al jaren een bekende verschijning op podia en in de media. Ook in Nederland timmert hij ...

Lees meer