Over de LVVP

Wat zijn vanaf 2022 de regels voor heraanmeldingen?

Wat zijn vanaf 2022 de regels voor heraanmeldingen?

11-11-2021 Print

Voor heraanmeldingen in de generalistische basis-ggz geldt tot en met eind 2021 de veldnorm serialiteit: alleen als sprake is van een nieuwe zorgvraag – dat wil zeggen nieuwe problematiek of een onverwachte terugval van bestaande problematiek, vast te stellen door de huisarts – mag een patiënt (met een nieuwe verwijsbrief) binnen 365 dagen opnieuw in behandeling worden genomen. Voor heraanmeldingen in de g-ggz gelden tot eind 2021 ook regels over het (her)openen van een (vervolg)-dbc of een nieuwe, initiële dbc. Blijven deze regels bestaan in 2022 of gaan er ander regels gelden voor heraanmelding van patiënten die u eerder in behandeling heeft gehad?

Hierbij zijn twee aspecten van belang: wat zegt de regelgeving zorgprestatiemodel hierover én hebben zorgverzekeraars hierover eisen opgenomen in de contracten en/of de polissen van patiënten?

Regelgeving zorgprestatiemodel
Het antwoord op deze vraag vanuit de regelgeving zorgprestatiemodel vindt u terug in de factsheet zorgtrajectnummer:

Wat als een patiënt na afsluiten van het zorgtrajectnummer terugkomt?
Was het zorgtrajectnummer van de patiënt vanwege het einde van de behandeling afgesloten? Dan wordt een nieuw zorgtrajectnummer geopend als de patiënt daarna weer terugkomt. Behalve als het gaat om terugval of recidive binnen een jaar na de laatste zorgprestatie. Dan moet het ‘oude’ zorgtrajectnummer opnieuw worden gebruikt. Als de patiënt een nieuwe verwijzing heeft, is dat een belangrijke indicatie dat het niet gaat om terugval of recidive en dat er dus een nieuw zorgtrajectnummer moet worden geopend.

Stellen zorgverzekeraars eisen aan heraanmelding van patiënten?
Hierover hebben wij geen eisen kunnen vinden in de contracten voor 2022.

Ook interessant

LVVP-webinar zorgvraagtypering: nog enkele plekken beschikbaar VOL!

VOL!! Exclusief voor LVVP-leden organiseren we begin december twee identieke webinars over de zorgvraagtypering in het zorgprestatiemodel. Het webinar van ...

Lees meer

Reminder: call for abstracts LVVP-congres 20 mei 2022

Zorg voor de toekomst. Dat is het thema van het congres dat de LVVP op 20 mei 2022 organiseert. We zijn op ...

Lees meer