Over de LVVP

VAR wordt vervangen door ”˜overeenkomst geen gezagsrelatie”™

VAR wordt vervangen door ”˜overeenkomst geen gezagsrelatie”™

04-02-2016 Print

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het afschaffen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), een verklaring over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp’er. Daarvoor in de plaats komt de 'overeenkomst geen gezagsrelatie', waarvan het model bij voorkeur van tevoren moet zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. De LVVP onderzoekt of er een geschikte door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst is voor leden die een VAR gebruiken. Mocht die er niet zijn, dan gaat de LVVP zelf een modelovereenkomst ontwikkelen en die ter goedkeuring voorleggen aan de Belastingdienst.

De invoeringsdatum van de 'overeenkomst geen gezagsrelatie' is 1 mei 2016. Tussen 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer hun werkrelatie indien nodig aanpassen om met de nieuwe overeenkomst te kunnen werken. Tot die tijd houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar neemt deze nog geen handhavingsmaatregelen.

De goedgekeurde ‘overeenkomst geen gezagsrelatie’ biedt zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer meer zekerheden. Deze zekerheden gelden voor beide partijen zolang er strikt volgens de overeenkomst wordt gewerkt en voor de zelfstandige voor zolang hij zich als ondernemer blijft gedragen. Een zelfstandig ondernemer moet bijvoorbeeld meerdere opdrachtgevers hebben, minimaal 1.225 uur per jaar in de eigen zaak steken en in grote mate zelf bepalen hoe hij zijn werk uitvoert.

Ook interessant

Contractering 2017 op basis van leveringsvoorwaarden LVVP

Geïnspireerd op de huisartsenactie ‘Het roer moet om!’ riepen we onze leden afgelopen najaar op om ...

Lees meer

Zorgverzekeraars informeren consumenten onvoldoende

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onderzoek laten doen naar de informatie die zorgverzekeraars telefonischaan consumenten geven. De meeste zorgverzekeraars voldoen ...

Lees meer