Over de LVVP

Veilig e-mailen in de ggz-praktijk

Veilig e-mailen in de ggz-praktijk

08-03-2018 Print

Is er altijd een extra programma nodig om veilig te kunnen e-mailen in de ggz-praktijk? Die vraag ontvangen we op het LVVP-bureau de laatste tijd vaker, waarschijnlijk vanwege de hierboven genoemde nieuwe privacywet (AVG). Het antwoord is sowieso: ja. De LVVP vond twee opties om veilig te mailen. Vermeld op uw website in ieder geval geen onbeveiligd e-mailadres!

‘Normale’ e-mail niet veilig

Deskundigen zijn hier kort en bondig over: ‘normale’ e-mail is nooit veilig. Voor het versturen van e-mails met bijzondere (= ggz) persoonsgegevens hebt u als ggz-professional daarom een extra programma nodig. De LVVP kan vanuit dat perspectief wijzen op twee mogelijkheden: ZIVVER en Cliëntenlogin.

 

ZIVVER

ZIVVER is een beveiligingsprogramma dat op elk apparaat kan worden gebruikt. U hebt alleen een webbrowser nodig en internet. U kunt berichten versturen en ontvangen via de webapp. Met de webapplicatie, plug-in en mobiele app kunt u veilig e-mailen, chatten en grote bestanden versturen.

Voor het ontvangen van e-mails van nieuwe cliënten heeft ZIVVER de conversatiestarter geïntroduceerd. Deze maakt extern geïnitieerde conversaties mogelijk via een ‘mail mij veilig’ knop/link op de praktijkwebsite of in e-mailberichten. ZIVVER heeft een speciaal aanbod voor LVVP-leden.

 

Cliëntenlogin

Een andere optie om veilig te mailen met uw cliënten is de JPO Cliëntenlogin. U kunt net als bij een gewone e-mail meerdere mensen selecteren (cliënten of collega’s uit uw praktijk) en bestanden toevoegen. Dit laatste zowel van de computer/tablet waar u op dat moment mee werkt als ook uit de bibliotheek die u zelf op de Cliëntenlogin kunt creëren.

Voor het ontvangen van berichten van nieuwe cliënten adviseert Cliëntenlogin geen e-mailadres te gebruiken op uw website, maar bijvoorbeeld een telefoonnummer met voicemail voor aanmelding of een beveiligd formulier met minimale gegevens. U kunt daarna direct of in de intake een beveiligd account aanmaken voor de nieuwe cliënt.
De diverse e-health-platforms bieden meestal tevens veilige communicatie met uw cliënten.

 

Mocht u nog meer opties kennen voor het beveiligd ontvangen en verzenden van berichten naar (nieuwe) cliënten, dan horen wij dat graag!

Ook interessant

Weet u nog …

Weet u nog dat u als LVVP-lid gratis gebruik kunt maken van een speciale website waarop u direct kunt zien ...

Lees meer

Mini-enquête over schade na ontgroening

Recentelijk was er in de media weer aandacht voor opvallende ontgroeningspraktijken. Het is gebleken dat er binnen deze ontgroeningen soms ...

Lees meer