Over de LVVP

Veilige berichtgeving in de ggz-praktijk via WhatsApp?

Veilige berichtgeving in de ggz-praktijk via WhatsApp?

04-02-2016 Print

Zoals u wellicht weet, is een vijftigtal LVVP-leden betrokken bij de pilot van ZIVVER om veilig en makkelijk te e-mailen, chatten en bestanden met cliënten en collega’s te kunnen uitwisselen. Als de uitkomsten van de pilot gunstig zijn, doet ZIVVER dit najaar nog een voordelig aanbod aan alle LVVP-leden. Hoe zit het eigenlijk met de beveiliging van WhatsApp via encrypted messages? Die vraag legden we voor aan Berend de Vries van IBindezorg, waar leden een check kunnen uitvoeren naar de veiligheid van hun digitale praktijkvoering.

“De beveiliging van WhatApp is in april jl. flink verbeterd. Er zijn echter nog steeds bezwaren tegen het gebruik ervan met medische gegevens. Samengevat komt het erop neer dat de app niet controleerbaar is op achterdeuren en we dus niet weten of de firma niet liegt over de veiligheid of potentieel ander gebruik, zoals aftappen van conversaties. WhatsApp zegt geen sleutel voor de encrypted messages te hebben. Dat weten we niet zeker, omdat we dat niet kunnen controleren. 

Voor de zorgaanbieder geldt dat deze het maximale moet doen om de privacy van de patiënt te beschermen. Dat is met WhatsApp dus niet aan te tonen. Het is daarom verstandig om het versturen van vertrouwelijke informatie via WhatsApp achterwege te laten en WhatsApp alleen te gebruiken voor niet-vertrouwelijke berichten.”

Ook interessant

Contractering 2017 op basis van leveringsvoorwaarden LVVP

Geïnspireerd op de huisartsenactie ‘Het roer moet om!’ riepen we onze leden afgelopen najaar op om ...

Lees meer

Zorgverzekeraars informeren consumenten onvoldoende

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onderzoek laten doen naar de informatie die zorgverzekeraars telefonischaan consumenten geven. De meeste zorgverzekeraars voldoen ...

Lees meer