Over de LVVP

De veiligheid van het wifi-netwerk thuis

De veiligheid van het wifi-netwerk thuis

23-04-2020 Print

Een aantal leden werkt als gevolg van de coronacrisis (deels) vanuit huis. Het gevolg daarvan is dat de beveiliging van de computer afhankelijk wordt van de beveiliging van het thuisnetwerk. Hoe voorkomt u dat thuiswerken tot onnodige risico’s voor de privacy leidt?

 1. Meng werk en niet-werk niet. Werk je met gevoelige gegevens dan is een aparte computer die alleen voor werk gebruikt wordt aan te bevelen. Daar kun je een extra wachtwoord op zetten en de harde schijf laten versleutelen, beveiligingsmaatregelen die in de moderne besturingssystemen MacOS en Windows aanwezig zijn.
  Zo zorg je er ook voor dat huisgenoten niet, per ongeluk, bij de gegevens komen, malware binnen halen als ze aan het browsen zijn of iets versturen dat ze niet hadden moeten versturen.
 2. Het wifi modem (of router) dat de provider levert staat standaard goed ingesteld. Het heeft een firewall aan boord die er voor zorgt dat niemand van buiten zo maar naar binnen kan. De beveiliging van het modem is alleen te veranderen door op het modem in te loggen via een ingewikkeld wachtwoord.
  Dat wachtwoord krijg je van de provider (op een sticker onderop het modem) en is voor ieder modem anders. Je kunt het wachtwoord veranderen als je het niet vertrouwt.
 3. Het wachtwoord van het wifi-netwerk is vaak in eerste instantie hetzelfde als van het modem. Dat is lastig want als je dat wachtwoord aan anderen uitdeelt dan kunnen ze in principe ook de configuratie van het modem veranderen en zo de beveiliging verzwakken. Het wifi wachtwoord wordt ook wel de “wifi key” genoemd (ook vaak terug te vinden op de sticker onderop het modem). Verander altijd het wifi wachtwoord.
  Daarvoor moet je wel een keer inloggen op het modem. Ieder modem, of eigenlijk router, heeft twee IP adressen: Eén waarmee de buitenwereld je kunt vinden en één waarmee je vanuit je eigen netwerk de router kan vinden. Beide adressen heb je van de provider gekregen en staan meestal op de sticker onderop het apparaat of in de bijbehorende documentatie. Het interne netwerk begint altijd met 192.168, bijvoorbeeld 192.168.0.1 of 192.168.178.1. Dat IP adres tik je in de adresbalk van je browser en je krijgt het inlogscherm van de router.
  (Overigens worden de termen modem en router gemakkelijk door elkaar gebruikt. Een modem zet digitale signalen om in iets dat door bijvoorbeeld een telefoonlijn of een glasvezel kan. Een router stuurt de pakketjes met bitjes naar de juiste apparaten. De apparaten die we tegenwoordig massaal in de meterkast hebben hangen combineren de functies van modem, router, firewall, telefooncentrale, wifi zender en ontvanger en zelfs webserver.)
 4. Een goed wachtwoord is lastig. Vaak wordt gepleit voor tenminste 8 letters met vreemde tekens er in. Moeilijk te onthouden, lastig in te tikken op je smartphone en vervelend om te delen met anderen.
  Beter is een lang wachtwoord te nemen: meer dan 12 letters. Rare tekens hoeven er dan niet in, het is beter te onthouden en bij een slimme keuze ook niet te raden.
  De tijd die nodig is voor het kraken van een wachtwoord neemt exponentieel toe met de lengte van het wachtwoord, vandaar.
  Een lang wachtwoord hoef je niet vaak te veranderen, alleen als je zeker weet dat het gekraakt is.
 5. De meeste modems hebben de mogelijkheid een gasten wifi netwerk aan te zetten. Dat is eigenlijk een tweede netwerk dat alleen toegang tot internet geeft maar niet tot het thuisnetwerk. Komen er veel gasten over de vloer dan is dit een heel prettige en veilige optie. Zet er wel een wachtwoord op anders maken ook de buren en voorbijgangers op straat er gebruik van.
 6. Haperende verbindingen kunnen een teken zijn van een inbraak op het netwerk maar meestal is dat niet het geval. Check hoe de thuissituatie is: Zijn er veel huisgenoten films aan het streamen of online aan het gamen? Dan kan het videobellen met cliënten ernstig verstoord raken. Er is dan gewoon niet genoeg capaciteit op de lijn. Dit is op twee manieren te verbeteren:
  • Neem een duurdere internet aansluiting.
  • Spreek regels af met de huisgenoten. Als dreigement kan daarbij dienen dat in het modem streamen en online gamen geblokkeerd kan worden, al is het lastig om dat goed in te stellen.

Ook interessant

Uitbetaling pilot zorgclustermodel

Alle deelnemers aan de pilot van het zorgclustermodel ontvangen zo spoedig mogelijk de vergoeding voor hun werkzaamheden. De Nederlandse Zorgautoriteit ...

Lees meer

Waarschuwing voor phishing mails Inspectie SZW

Let op! Er gaan phishing mails rond, zogenaamd afkomstig van ‘Inspectie SZW’. De Inspectie SZW meldt dit ook op de ...

Lees meer