Over de LVVP

Verzoek aan BIG-register tot aanpassing urenberekening herregistratie

Verzoek aan BIG-register tot aanpassing urenberekening herregistratie

04-02-2016 Print

De LVVP heeft aan het bestuur van het BIG-register laten weten, bezorgd te zijn over problemen die kunnen ontstaan door de urenberekening bij de herregistratie van gz-psychologen en psychotherapeuten. Veel leden zijn bang dat ze door de urenberekening hun registratie kwijt zullen raken en daarom nu al geen langerdurende behandelingen meer kunnen starten. Behandelingen die al lopen, zouden om die reden op 31 december 2016 afgebroken moeten worden. De LVVP pleit voor een verhoging van het percentage voor bedrijfsvoering van 15 naar 30%, wat neerkomt op gemiddeld 13 patiënten per werkweek.

Vanwege toegenomen administratieve lasten neemt de bedrijfsvoering in de vrijgevestigde praktijk steeds meer tijd in beslag. Daardoor zijn veel vrijgevestigde ggz-professionals noodgedwongen parttime gaan werken. Bovendien kiezen zij er vaak bewust voor een beperkt aantal patiënten per dag te zien om de kwaliteit van de behandeling hoog te houden. De urennorm (3120 uur in 5 jaar) betekent gemiddeld 12 uur werken per week. Het BIG-register rekent 45 minuten per patiënt dus moet men gemiddeld 16 patiënten per week behandelen.

 

30% bedrijfsvoering: 13 patiënten per werkweek

Wij zijn van mening dat de urennorm op zich gevraagd mag worden van professionals die hun werk serieus nemen. Ons bezwaar richt zich op de 15% bedrijfsvoering die mag worden berekend per patiëntcontact. Sinds jaar en dag wordt gewerkt met een verdeling van 45 minuten behandeling en 15 minuten administratie, terwijl de administratieve lasten de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen. We pleiten daarom voor een verhoging van de berekening voor bedrijfsvoering van 15 naar 30%, wat resulteert in een gemiddelde van13 patiënten per werkweek.

We hebben het BIG-register om een spoedige reactie gevraagd vanwege de impact en tijdsdruk voor onze leden, maar ook voor de vele patiënten wier behandeling per 1 januari 2017 moet worden afgebroken als deze rekenwijze blijft bestaan.

Ook interessant

Contractering 2017 op basis van leveringsvoorwaarden LVVP

Geïnspireerd op de huisartsenactie ‘Het roer moet om!’ riepen we onze leden afgelopen najaar op om ...

Lees meer

Zorgverzekeraars informeren consumenten onvoldoende

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onderzoek laten doen naar de informatie die zorgverzekeraars telefonischaan consumenten geven. De meeste zorgverzekeraars voldoen ...

Lees meer