Over de LVVP

Vlogs voor kinderen over seksueel misbruik

Vlogs voor kinderen over seksueel misbruik

09-04-2020 Print

Wat kan ik doen als iemand aan me heeft gezeten en het voelde niet oké? Wat is seksueel misbruik eigenlijk? Is het normaal dat ik in de war ben? Waarom voel ik me schuldig? Allemaal vragen van kinderen die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik. Op de website van het Centrum Seksueel Geweld en op haar YouTube-kanaal is sinds kort een serie vlogs te vinden speciaal voor kinderen, met antwoord op deze vragen.

1 op de 6 kinderen maakt in zijn of haar leven een vorm van misbruik mee, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. 85% van het misbruik vindt plaats in huiselijke kring. Door familieleden, huisvrienden, buren en kennissen. Voor veel kinderen is school, sport, uitgaan of werk een escape. Het zijn normaal de plekken waar het misbruik even niet bestaat. Nu door het corona-virus scholen, sportclubs en horeca dicht zijn, lopen deze kinderen extra gevaar.

Iva Bicanic, landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld, legt in de vlogs aan kinderen uit waar zij last van kunnen hebben als ze zijn misbruikt en wat ze kunnen doen om het misbruik te stoppen. De vlogs zijn gemaakt in samenwerking met De Kindertelefoon.

De video’s zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving. Eerder verschenen in deze reeks vlogs voor zorgprofessionals en voor leerkrachten van basisscholen. Later volgen, in ieder geval, nog vlogjes voor ouders en naasten.

Over het Centrum Seksueel Geweld
In het Centrum Seksueel Geweld krijgen slachtoffers van seksueel geweld alle hulp die ze nodig hebben. Een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners werken samen om specialistische zorg te geven. Slachtoffers van seksueel geweld korter dan een week geleden kunnen 24/7 bij het Centrum Seksueel Geweld terecht door te bellen naar: 0800-0188. Ook mensen die langer geleden met misbruik te maken hebben gehad kunnen hulp vragen door te bellen of te chatten via www.centrumseksueelgeweld.nl.

Over De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar kinderen van 8 tot 18 jaar gratis en vertrouwelijk kunnen praten over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken in hun eigen omgeving. Speciaal opgeleide vrijwilligers voeren ruim 1.000 gesprekken per dag via telefoon en chat. Ook heeft De Kindertelefoon een zeer drukbezocht forum waar jongeren elkaar, op een veilige plek, kunnen helpen. www.kindertelefoon.nl.

Ook interessant

NZa publiceert monitor contractering ggz

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de monitor contractering ggz 2020 gepubliceerd. Nu alles in het werk wordt gesteld om de verspreiding ...

Lees meer

Zorgverzekeraars verkorten maximale controletermijnen ggz

Zorgverzekeraars hebben afgesproken dat zij vanaf 2021 een maximale controletermijn hanteren van drie kalenderjaren voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Hiermee worden ...

Lees meer